Burgundinpata hirvestä

Burgundinpata hirvestä.
Burgundinpata hirvestä.

Hirvenmetsästys alkoi eilen ja jo tänään sain ystävältäni palan hirvenpaistia. Kaveri oli onnistunut kaatamaan komean sarvipääsonnin, onnea siitä. Kokkina ystäväni ei ole parhaimmillaan, niinpä hän toi minulle palan tuoreta paistia ja pyysi laittamaan siitä jotain hyvää. Syksy on metsästyksen lisäksi myös pataruokien aikaa. Niinpä tein hirvestä burgundinpataa. Burgundinpata on perinteinen ranskalainen pataruoka. Burgundinpadalle on ominaista pitkään punaviinissä haudutettu liha, sienet ja sipulit.

Ainekset
1,5kg hirven paistia
200g pekonia
1 iso sipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Pullo hyvää punaviiniä (jos kaikki ei mene pataan niin kokki voi ottaa lasillisen)
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl riista- tai lihalientä
2 laakerinleheä
reilu nippu timjamia
450g pikku sipuleita
300g sieniä
2 rkl maizenaa
öljyä ja voita paistamiseen
suolaa, pippuria
persiljaa

Ohje:
Pilko liha kuutioiksi. Mausta lihat suolalla ja pippurilla.
Paista lihat kauniin ruskeaksi ja laita ne pataan. Lisää pannulle öljyä ja paista pekonit.
Paista sipulit ja valkosipulit miedolla lämmöllä 5-6 minuuttia samalla pannulla kuin lihat. Kaada sipulit pataan ja huuhtele pannusta kaikki herkulliset mauta punaviinillä ja kaada nekin pataan.
Lisää pataan pari ruokalusikallista tomaattipyrettä kaksi laakerinlehteä ja reilusti timjamia ja punaviiniä sen verranettä lihat peittyvät. Lisää pari desilitraa riistalientä. Itse käytin aiemmin tekemääni kauriin luista keiteltyä riistalientä.
Anna padan kiehahtaa liedellä ja laita pata uuniin 150 asteeseen ja anna sen olla siellä 1 ½ tuntia.

Sillä aikaa kun pata on uunissa, kuori sipulit ja pilko sienet reiluiksi paloiksi. Paista sipuleita kokonaisina pannulla kauniin kullanruskeiksi. Paista myös sieniä 2-3 minuuttia.
Lisää sipulit ja sienet pataan. Sekoita pari ruokalusikallista maizenaa tilkkaan vettä ja lisää seos pataan. Laita pata takaisin uuniin vielä 45:ksi minuutiksi. Jos pata on liian juoksevaa lisää sekaan hieman lisää maizenaa. Liemen pitäisi olla hieman kastikemaista.

Tarjoile perunamuusin kanssa ja koristele persiljalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *