Dronen käyttö metsästyksessä

Dronien tulo markkinoille herätti uteliaimmissa metsästäjissäkin kiinnostuksen dronen käyttöön metsästyksen apuvälineenä. Vanhoillisimmat luonnollisesti vastustivat uuden välineen käyttöä ja julistivat sen heti pannaan samalla tavalla kuin kiikaritähtäimet niiden tullessa saataville.

Metsästyslain 32§ kieltää yksiselitteisesti dronen käytön metsästyksessä. Laki sanoo: ”Riistaeläintä ei pyyntitarkoituksessa saa hätyyttää tai jäljittää ilma-aluksella…” Poliisilaitos tulkitsee lakia niin, että drone on metsästyslaissa kielletty ilma-alus, jota ei saa käyttää riistaeläimen hätyyttämiseen ja jäljittämiseen. Eläinten etsiminen dronella ei kuitenkaan ole kiellettyä, mutta saaliseläimen tai sen jälkien havaitsemisen jälkeen laitetta ei saa käyttää hyväksi metsästystarkoituksessa.

Myös Metsähallituksen erävalvonta on ottanut asiaan kantaa ja muistuttaa, että riistaa saa tarkkailla ja kuvata droneen asennettujen kameroiden avulla, kunhan eläimiä ei häiritä metsästystarkoituksessa. Metsästyksessä eläimiä ei saa siis edes jäljittää dronen avulla. Riistalaskennoissa voi dronea kuitenkin käyttää, koska silloin kyse ei ole metsästystä. Myös haavoittuneen riistaeläimen etsimisessä on dronen käyttö sallittu.

Dronen lennättämiseen liittyy muitakin kuin metsästyslain asettamat rajoitukset. Parhaiten lennättämisen muihin sääntöihin voi tutustua Traficomin droneinfo.fi -sivustolla

Suomen Riista-Säätiön, Suomen Riista 65 -julkaisussa on mielenkiintoinen artikkeli, dronen käytöstä riistalaskennan apuvälineenä. Kokeessa dronea käytettiin vesilintujen laskennassa kosteikko alueella. Dronella lennettiin etukäteen suunnitelluilla 25 metrin lentolinjoilla 40 metrin korkeudella. Kuvia otettiin 1-2 sekunnin välein. Kuvat tutkittiin myöhemmin tietokoneella. Vertailun vuoksi kokeessa laskettiin vesilintuja eri pisteistä tarkkailemalla. Tutkijat toteavat, että vaikka dronella tehdyissä laskennassa havaittiin enemmän poikasia ei ilmasta tehdyllä laskennalla havaittu enempää poikueita kuin maasta tehtävillä laskennoillakaan. Sorsat havaitsivat dronen, mutta sillä ei näyttäisi olevan merkitystä niiden käyttäytymiseen. Dronella voi kuitenkin olla vaikutusta arimpien vesilintujen, kuten metsäshanhien käytökseen. Tämä on otettava huomioon dronella tehtävissä riistalaskennoissa, varsinkin pesimäaikoina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *