Wienerleike hirvestä Figlmüllerin tapaan

Hirvenleike Figelmüllerin tapaan.
Hirvenleike Figelmüllerin tapaan.

Kävimme kesällä Itävallassa Wienissä lomalla ja siellähän piti käydä parissa kuuluisassa ja perinteikkäässä ravintolassa. Toinen niistä on vuonna 1905 perustettu ravintola Figlmüller. Figlmüller on wieninleikkeen kotipaikka. Joku tv-kokki sanoi kerran, että leikkeen pitää olla wc-pytyn kannen kokoinen. Figlmüllerin perinteinen leike on halkaisijaltaan noin 30 senttinen vasikanleike. Figlmüllerin innoittama tein hirvenpaistista leikkeen, missä pyrin samoihin makuihin mutta riistaan liitettynä. Alkuruoaksi punajuurigraavattu lohi mi cuit, avocadopyre ja hunajaglaseerattua fenkolia. Jälkkäriksi suklaapannacotta lakkahillolla ja kermavaahdolla.

Hirvenleike

Nuijuttu hirvenleike.
Nuijuttu hirvenleike.

Leikkaa hirvenpaistista tai ulkofileestä viilto, joka jää pari senttiä vajaaksi. Leikkaa toinen viilto kokonaan läpi. Näin saat riittävn ison leikkeen aikaiseksi. Levitä liha leikkuulaudalle ja nuiji leike parin millin paksuiseksi ja mahdollisimman isoksi. Leivitä leike munassa ja korppujauhoissa. Uppopaista leike öljyssä pannulla.

Lohi mi cuit

Punajuurella värjättyä lohta mi cuit ja hunajaglaseerattua fenkolia ja avocadopyrettä
Punajuurella värjättyä lohta mi cuit ja hunajaglaseerattua fenkolia ja avocadopyrettä

Alkupalaksi tein punajuurella värjättyä lohta mi cuit ja hunajaglaseerattua fenkolia ja avocadopyrettä. Raasta punajuurta fileen päälle reilu kerros ja laita yöksi jääkaappiin kelmun sisään. Liota kala 10 prosenttisessa suolavedessä 45 minuuttia. Laita kala vakuumiiin ja hauduta 40 asteisessa vedessä tunti. Tee sillä aikaa avocadopyre valmiiksi. Kuori avocado ja laita avocado blenderiin suolan ja valkopippurin kanssa ja aja tasaiseksi pyreeksi.

Hunajaglaseerattu fenkoli

1 fenkoli
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl kuminaa
suolaa ja mustaa pippuria

Leikkaa fenkoli puoliksi ja sitten sentin paksuiksi siivuiksi. Kuumenna paistinpannussa voi ja öljy ja kypsennä fenkolisiivut kauniin värisiksi molemmin puolin. Kun siivut ovat saaneet hyvän värin, siirrä ne odottelemaan hetkeksi. Lisää pannulle nokare voita, hunaja ja kumina ja anna kuminan ja hunajan maustaa voita minuutti ja laita fenkolit takaisin panulle. Paista fenkoleita vielä muutama minuutti molemmin puolin.

Suklaapannacotta

4–6 annosta
Ainekset
5 dl kermaa tai maitoa
1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
50g tummaa suklaata

Sekoita kerma ja sokerit kattilassa, kuumenna kiehuvaksi ja keitä puoli minuuttia sulta suklaa sekaan. Kaada seos jälkiruoka-astioihin. Hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Tarjoa pannacotta lakkahillon ja kermavaahdon kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *