Jos ei kinkku maistu jouluna, niin metsästäjä luonnollisesti tekee jouluaterian kaatamastaan riistasta. Valmistin metsäkauriin ulkofileet tapani mukaan sous vide -keittimellä. Ensin siivosin lihat ylimääräisistä kalvoista ja laitoin lihat vakuumipussiin. Metsäkauriin fileet ovat niin pieniä, että ne mahtuvat hyvin samaan pussiin, kunhan ne eivät ole pussissa kovin päällekkäin, vaan vierekkäin. Vauumipussiin ei kannata lisätä mausteita. Lihan ehtii maustaa myöhemmin paistovaiheessa. Haudutin fileita 54 asteessa hieman reilun tunnin. Sen jälkeen nopea paisto voissa kuumalla pannulla. Mausteeksi pannulle suolaa, valkosipulia ja timjamia.
Hasselbackan puikulaperunat
Ainekset:
4 puikulaperunaa
suolaa
Parmesan-juustoa
voita
Ohje:
Pese perunat. Leikkaa perunoihin viiltoja n. 2 mm:n välein lähes pohjaan saakka siten, että peruna pysyy vielä kasassa.
Laita perunat uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa. Sulata voi ja voitele perunat.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 60 minuuttia. Kypsymisaikaan vaikuttaa perunan koko.
Kun aikaa on jäljellä 15 minuuttia ripottele perunoiden päälle raastettua Parmesan-juustoa ja laita perunat takaisin uuniin.
Sinihomejuustomousse
Ainekset:
100 g sinihomejuustoa
1 dl kermaa
rypsiöljyä
Ohje:
Keitä kerma ja lisää sekaan sinihomejuusto. Keitä kunnes sinihomejuusto on kokonaan sulanut. Laita seos tehosekoittimeen ja sekoita. Kaada sekaan rypsiöljyä nauhana varovasti. Sekoita kunnes mousse on sopivan sakeaa ja muistuttaa rakenteeltaan majoneesia.
Jouluinen lanttupyree
Ainekset:
500 g lanttua
50 g voita
1 rkl siirappia
½ tl suolaa
¼ tl jauhettua inkivääriä
1/8 tl jauhettua muskottipähkinää
loraus kermaa
Ohje:
Kuori lanttu ja leikkaa se kuutioiksi. Keitä suolaamattomassa vedessä noin 15–20 minuuttia, kunnes lantut ovat kypsiä. Valuta keitinvesi pois.
Laita tyhjään kattilaan voi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä. Lisää joukkoon keitetty ja hyvin valutettu lanttu. Soseuta seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Lorauta sekaan hieman kermaa ja sekoita hyvin.