Koiranäyttelyssä Etelä-Tsekissä, Valticessa käydessäni viime kesänä, tarjosi isäntäväki meille näyttelyillallisella aivan erinomaista gulassia. Gulassi on Unkarin kansallisruoka ja sitä syödään yleisesti muissakin Keski-Euroopan maissa. Tsekissä gulassi oli tehty naudanlihasta ja sen kanssa tarjoiltiin hiivaknöödeliä. Illallinen oli herkullinen ja miksipä ei olisi ollut pimenevässä Tsekin illassa kun lämpötilakin illalla hipoi kolmeakymmentä astetta. Tsekkiläiset oluetkin ovat tunnetusti hyviä ja seura erinomaista. Oman versioni gulassista tein metsäkauriin kulmapaistista ja sen kanssa tarjoilin spätzleä.
Gulassi
Ainekset:
1 kg lihaa. Riistaa tai nautaa
3 isoa sipulia
2 rkl tomaattipyrettä
4 rkl paprikajauhetta
2 tl kuminaa
1 tl cayanne-pippuria
3 porkkanaa
½ rkl viinietikkaa
2 dl punaviiniä
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
1 rkl timjamia
1 paprika
voita tai öljyä lihan paistamiseen
Ohje:
Leikkaa liha parin sentin kuutioihin. Paista lihat ruskeaksi voissa pannulla, 5-10 minuuttia.
Leikkaa sipulit puoliksi ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Kuullota sipulit voissa pannulla, 5-10 minuuttia. Lisää sipuleiden sekaan tomaattipyre sekä mausteet. Lisää paprika viimeisenä ja paista vielä hetki. Lisää pannulle viinietikka ja paista kunnes se on lähes kokonaan haihtunut.
Kaada kaikki ainekset pataan. Lisää pataan punaviini, pilkotut porkkanat ja laakerinlehdet. Keitä hiljalleen kolme tuntia. Pilko paprika ja lisää se sekaan noin kymmenen minuuttia aikaisemmin. Gulassi on parasta pari päivää myöhemmin ja kuten monet pataruoat, se vaan paranee, mitä useammin sen lämmittää.
Spätzle
Spätzle on saksalainen versio pastasta. Spätzlen valmistuksessa käytetään enemmän kananmunia kuin pastan valmistuksessa. Spätzlen valmistus on helppoa, joskin hieman sotkuista puuhaa. Valmistukseen on olemassa spätzle-puristin mutta tekeminen onnistuu ilman sitäkin, joskin lopputulos on hieman rosoisempi, mikä sopii tietysti riistaruokaan mainiosti.
Ainekset:
250 g vehnäjauhoja
4 kpl kananmunia
Gruyère juustoa
1 tl suolaa
½ dl kivennäisvettä
Ohje:
Riko kananmunien rakenne, lisää suola ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Lisää jauhot,raastettua Gruyère-juusto ja vesi kananmuniin ja sekoita hyvin. Jätä taikina hyvin löysäksi.
Kiehauta 1 ½ litraa suolattua vettä, purista spätzlet spätzle-puristimen läpi kiehuvaan veteen, hämmennä nopeasti, etteivät spätzlet tartu toisiinsa tai kattilan pohjaan. Spätzlet ovat valmiita, kun ne nuosevat pintaan, nosta valmiit spätzlet reikäkauhalla vedestä