Riistakeskukselta opas metsästysseurojen toimintaan

Suomen riistakeskus on julkaissut oppaan metsästysseurojen yhdistystoiminnan avuksi. Opas on luettavissa Riistakeskuksen www-sivuilla: Opas metsästysseuran yhdistystoimintaan. Oppaassa kerrotaan yhdistystoiminnan perusasioista. Niitä noudattamalla saadaan metsästysseurojen toiminta sellaiseksi, että jäsenet ovat toimintaan tyytyväisiä.

Oppaan yhteyteen kuuluu myös aiheeseen liittyvä webinaarin tallenne katsottavissa Youtubessa: Toimiva metsästysseura – lyhyt opas metsästysseuran yhdistystoimintaan. Oppaan lähtökohtana on ollut Riistakeskuksen tekemä kysely, jonka mukaan monen metsästysseuran toiminta ei kaikilta osin vastaa yhdistyslakia ja metsästysseurojen jäsenten roolit eivät aina ole kaikille selviä. Oman kokemukseni mukaan monissa metsästysseuroissa tehdään joskus aika ihmeellisiä päätöksiä. Oppaan tavoitteena on, että kaikki metsästysseurat toimisivat yhdistyslain mukaisesti ja metsästysseurojen toiminta olisi yhtenevää ja niiden tärkeä yhteiskunnallinen asema säilyisi.

Jotta metsästysseurojen jäsenet oisivat tyytyväisiä eikä suurempia ristiriitoja syntyisi korostaisin oppaassa mainituja muutamaa asiaa:

  1. Metsästysseuran päätöksenteon on oltava läpinäkyvää
  2. Metsästysseuran päätöksenteon on oltava tasa-arvoista
  3. Metsästysseuran viestintä toimii

Jos nuo eivät ole kunnossa syntyy helposti ongelmia ja jäsenet kokee toiminnan epäasialliseksi tai epäoikeudenmukaiseksi. Mielestäni kenenkään ei pitäisi lähteä mukaan yhdistyksen toimihenkilöksi, jos ei ole halua toimia yhdityksen jäsenten eduksi. Niin puheenjohtajan, kuin muidenkin toimihenkilöiden paikoista pitäisi jäsenten olla niin kiinnostunut, että niihin paikkoihin halutaan ja niistä paikoista äänestettäisiin vuosikokouksissa useista ehdokkaista. Monesti yhdistyksen hallitukseen valitaan henkilö, joka vähiten vastustaa valintaansa. Silloin ei ole myöskään motiivia toimia hallituksessa. Aika monesti kuulee jonkun kertovan, kuinka työ, perhe-elämä tai muu harrastaminen vie niin paljon aikaa, että yhdistyksen asiat jäävät henkilöltä hoitamatta – miksi ihmeessä tällainen henkilö on ottanut vastaan paikan hallituksessa?

Kaikenkaikkiaan lukemisen arvoinen opas kaikille ja ennenkaikkea metsästysseuran toiminnassa aktiivisesti oleville. Toinen hyvä opas yhdistystoimintaan on Yhdistyksen hyvä hallintotapa sekä tietysti yhdistyslaki.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *