Kyyhkyä kesäisillä vihanneksilla

Kyyhkyä ja uusia perunoita.
Kyyhkyä, puolukkakastiketta, paistettuja uusia perunoita, grillattua maissia ja hernepyrettä.

Nyt on aika syödä viimeiset kyyhkyt pakkasesta ennnenkuin uusi jahtikausi alkaa. Luonnonvarakeskuksen 5.7.2024 julkaiseman uutisen mukaan, kyyhky on ollut saalismäärältään suurin saaliseläin vuodesta 2014 alkaen. Vuonna 2023 saaliiksi jäi  242 000 yksilöä ja 11 kyyhkyä/metsästäjä. Aiemmin suurimmat saaliit ovat olleet vesilintuja. Suosittu sorasajahti on jäänyt kyyhkyjahdin jalkoihin. Tällä kertaa paistoin kyyhkylle kaveriksi uusia perunoita ja muita kesäisiä vihanneksia sekä tein makeahkon puolukkakastikkeen.

Kyyhkyjä kannattaa varata ainakin 1/ruokailija. Leikkasin kyyhkyistä rintalihat irti ja siistimisen jälkeen laitoin kyyhkynrinnat vakuumiin ilman mausteita. Sous vide -keittimeen lämmöksi 55-astetta ja annoin lihojen kylpeä vedessä reilun tunnin. 55-asteisena liha on vielä punaista mutta ei kuitenkaan raakaa. Jos pitää kypsemmästä lihasta voi lämpötilaa nostaa mieleisekseen. Kylvettämisen jälkeen maustoin lihat suolalla ja pippurilla ja paistoin lihoihin kauniin ruskean pinnan voissa, kuumalla pannulla. Noin minuutti/puoli. Jos et omista sous vide-vehkeitä voi lihat paistaa myös pannulla, kunhan ei paista niitä liian kypsiksi.

Paistetut perunat

Keskellä kesää on vihannesaika parhaimmillaan. Kaikkea löytyy tuoreena. Keitin uusia perunoita 15 minuuttia ja leikkasin ne lohkoiksi. Paistoin perunat sen jälkeen pannulla runsaassa voissa pyöritellen. Mausteeksi paistoon valkosipulia ja rosmariinia. Loppuvaiheessa heitin pannulle mukaan halkaistuja kirsikkatomaatteja.

Puolukkakastike

Ainekset:
1 dl puolukoita
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
pala kanelitankoa
1 appelsiinin mehu
1 sitruunan kuori
2 rkl vettä
2 rkl Maizenaa

Ohje:
Kuori sitruunasta varovasti veitsellä kuoren keltainen osa. Älä leikkaa valkoista osaa mukaan. Se on hieman kitkerän makuista. Purista appelsiinista mehu.
Pane kattilaan puolukat, vesi, sokeri ja appelsiinimehu. Keitä hetki ja lisää joukkoon kaneli ja sitruunakuori. Keitä vielä hetki hiljalleen. Siivilöi kastike. Suurusta kastike parilla ruokalusikallisella maizenaa.

Hernepyre

Ainekset:
1 pussi pakasteherneitä
5 dl kanalientä
muutama mintun lehti
kermaa
suolaa, pippuria

Ohje:
Keitä pakasteherneitä muutama minuutti muutaman mintun lehden kanssa. Laita blenderiin ja mausta kermalla, suolalla ja pippurilla. Aja tasaiseksi massaksi. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *