Syksyinen hirvipata

Pitkään haudutettua hirvipataa.
Pitkään haudutettua hirvipataa.

Veljeni on innokas hirvimies ja sain häneltä palan hirvenpaistia. Hirvi on kaadettu Pohjois-Pohjanmaalla, Rantsilassa. Mietiskelin, että mitähän tästä tekisi? Minulla ei ollut tietoa mitä paistia tämä on, niinpä päätin pelata varman päälle ja tehdä siitä padan. Pitkä haudutus mureuttaa sitkeänkin lihan. Hyvää siitä tuli, suorastaan herkullista, kuten padoista yleensäkin tuppaa tulemaan.

Ainekset:
1 kg hirvenpaistia
4 dl lihalientä
4 dl punaviiniä
pari timjamin oksaa
rosmariinin oksa
5 katajanmarjaa
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
4 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 pieni lanttu
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
½-1 l suppilovahveroita

Ohje:
Siisti ja kuutioi hirvenpaisti. Kumoa lihat pataan. Ruskista lihapalat öljy-voiseoksessa padassa. Ripottele lihojen päälle suola, mustapippuria reilusti ja vehnäjauhot. Murskaa katajanmarjat ja paista hetki lihojen kanssa.
Kaada pataan lihojen päälle lihaliemi ja punaviini, sekä lisää tomaattipyree, rosmariini ja timjamin oksat. Lisää laakerinlehdet. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori porkkanat ja sipulit, hienonna valkosipulinkynnet, kuori ja kuutioi lanttu ja lisää ne pataan. Lisää sipulit pannulle ja kuullota niitä miedolla lämmöllä voissa viitisen minuuttia. Lisää ne pataan. Jyväskylän torilla vietettiin markkinapäivää ja ostin sieltä pussillisen suppilovahveroita. Pilkoin siitä reilun kourallisen ja kuullotin hetken pannulla voissa ja lisäsin pataan.
Laita pata uuniin ja anna padan hautua 175 asteisessa uunissa tunti ilman kantta.
Tunnin kuluttua, laita kansi padan päälle ja hauduta kannen alla vielä tunti.

Tarjoile perunamuusin, puolukoiden ja suolakurkkujen kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *