Pian alkavan metsästyskauden aloittaa kyyhkyjahti. Kyyhkyjahti on noussut sorsastuksen ohi suurimmaksi jahtimuodoksi. Sepelkyyhkykanta on vahva ja kestää hyvin vuosittaista metsästystä. Kyyhky on todellista lähiruokaa ja sitä voikin pyytää lähes koko Suomessa. Nyt on hyvä aika tyhjentää pakastimet viime vuotisesta kyyhkysaaliista. Kyyhky ja herne ovat hyvä pari, vähän kuin Matti ja Teppo tai Timon ja Bumba 😉 Tein kyyhkyn kaveriksi herneristoton ja mukavaa raikkautta tuo vuohenjuustomousse .
Kyyhkyn valmistus
Ruokailijoista riippuen varaa noin 1 kyyhky / ruokailija. Leikkaa kyyhkyn rintalihat rangasta irti huolellisesti rintarankaa seuraten. Paista kyyhkyn rinnat pannulla voissa. Lisää pannulle pari timjamin oksaa ja pari valkosipulin kynttä. Anna paistua 2–4 minuuttia. Anna lihojen vetäytyä hetki, ennen kuin leikkaat viipaleiksi.
Jos käytössäsi on sous videe -sirkulaattori tai -keitin. Laita rintalihat vakuumiin ja kypsennä tunti 55 asteisessa vedessä. Vakuumiin ei kannata laittaa muita mausteita kuin suolaa.
Risotto
Ainekset:
2 dl Arborio riisiä
200 g pakasteherneitä
muutama mintunlehti
8 dl kanalientä
2 dl valkoviiniä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
25 g Parmesan juustoa
50 g voita
Ohje:
Tee ensin hernepyre. Keitä herneitä ja mintunlehtiä kanaliemessä muutama minuutti. Laita herneet ja mintunlehdet tehosekoittimeen ja soseuta. Lisää suolaa ja pippuria. Lisää keitinlientä siten, että saat löysän pyreen.
Laita kanaliemi kattilaan ja lämmitä kiehuvaksi. Risottoon lisätään kanaliemi kuumana, joten pidä se lämpimänä. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne oliiviöljyssä pehmeäksi, älä ruskista. Lisää riisi pannulle ja kuullota riisiä kunnes jyvät ovat reunoiltaan läpikuultavia.
Kaada pannulle 2 dl valkoviiniä. Käytä sellaista valkoviiniä mistä pidät muutenkin. Keitä kunnes lähes kaikki neste on haihtunut pannulta. Lisää kauhallinen kanalientä, keitä kunnes se on lähes haihtunut ja lisää taas kauhallinen kanalientä pannulle ja keittele se pois. Toista kunnes riisi on kypsää. Lisää hernepyre risoton sekaan. Sekoita ja mausta. Huom! Risoton tulee olla löysää, ei puuroa. Hyvän risoton salaisuus piilee siinä, että sitä sekoitetaan koko ajan. Sekoittaminen irroittaa tärkkelystä riisistä ja risotosta tulee herkullisen kermainen.
Raasta vielä sekaan parmesan juustoa ja lisää muutama nokare voita. Keitä vielä hetki, kunnes juusto ja voi ovat sulaneet sekaan.
Vuohenjuustomousse
Ainekset:
125 g pehmeää vuohenjuustoa
2 dl kuohukermaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
Ohje:
Ota kuohukermasta desilitra erilleen. Sekoita kaikki muut ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Vaahdota loput kermasta kovaksi ja nostele vaahto vuohenjuustoseoksen joukkoon.
Nauti risotto heti valmistuksen jälkeen. Kun risotto seisoo kauemmin se imee nesteet sisäänsä ja muuttuu puuromaiseksi.