Metsäkanalinnut tulevat sukukypsiksi ensimmäisenä keväänään eli noin vuoden ikäisinä. Kaikki teerikanat, ikään katsomatta, yrittävät pesiä. Teerikukoista kaikki eivät pääse lisääntymään nuorina, vaan vasta noin kolmivuotiaina, mikäli elävät niin pitkään. Metsäkanalintu elää 5-8 vuotta. Teeren aikuiskannan vuotuinen kuolevuus on noin 50%
Teerikana aloittaa munimisen muutama vuorokausi parittelun jälkeen. Munintavaihe kestää pari viikkoa. Metsäkanalinnut munii yhden munan kerrallaan, vähän reilussa vuorokaudessa. Teeri ja metso munivat 7-9 munaa, pyy 9-10 munaa ja riekko 6-10 munaa. Kana viipyy pesässä pari tuntia, peittää munitut munat lehdillä tai karikkeella ja poistuu paikalta, palatakseen jälleen tekemään lisää munia.
Munintavaiheen keskivaiheella metsäkanalintunaaras pitää parin vuorokauden tauon. Metsäkanalintujen kuolleisuus on suurinta ennen munintaa ja munintavaiheen aikana. Kanalintunaaras on altiina petojen hyökkäyksille tankatessaan ravintoa rasittavaa munantuotantoa varten. Vanhemmat kanat tekevät hieman suurempia pesyeitä ja myös hieman suurempia munia kuin nuoret kanat.
Metsäkanalintu aloittaa haudonnan vasta kun viimeinenkin muna on tulossa. Metsäkanalintu pitää haudonnan aikana keskimäärin neljä, noin 20:n minuutin haudontataukoa vuorokaudessa. Haudontatauot ajoittuvat aamu- ja iltahämärään. Naaras poistuu pesältään ruokailemaan ja ulostamaan. Sateisena päivänä naaras ei poistu pesältään, vaan saatta olla pesässä jopa vuorokauden yhteen menoon. Haudonnan aikana tauolle lähtiessään naaras ei peitä muniaan, kuten munintavaiheen aikana. Jostain syystä monista metsäkanalinnun pesästä on löytynyt käpy. Kävyn merkitystä ei tarkkaan tiedetä. Tutkijat ovat arvelleet sen liittyvän ehkä pesän kosteuden säätöön tai metsäkanalintu yrittää peittää kävyllä pesän hajua.
Mikäli metsäkanalinnun pesä tuohoutuu muninnan tai haudonnan aikana, pyrkii metsäkana tekemään uuden pesän ja munimaan uudestaan. Usein uusintapesinnät tuottavat huonommin poikasia kuin ensimmäinen yritys.
Haudonta kestää noin 25 vuorokautta. Ensimmäisinä metsäkanalinnuista kuoriutuvat metson poikaset. Teeripoikueet kuoriutuvat toisena ja sitten pyy- ja riekkopoikueet. Poikaset kuoriutuvat lähes samanaikaisesti muutaman tunnin aikana. Poikasen nokassa on ns. munahammas millä poikanen rei’ittää munankuoren rikki munan paksuimmasta kohdasta. Emo ei auta poikasta kuoriutumisessa, vaan se joutuu pärjäämään omin avuin. Untuvikot kuivattelevat emon alla noin vuorokauden ja sitten ne lähtevät emonsa johdattamana pesästään. Tuon vuorokauden emo on pesässään, eikä poistu mihinkään.
Mielenkiintoista lukea hieman lisää metsäkanalintujen pesinnästä, meidän riistakamerassa näkyi teeri ja kiinnostuin niiden mahdollisesta pesästä. Minua jäi nyt hirveästi vaivaaman tämä pesäkävyn mysteeri. Sillä on oltava joku tärkeä merkitys, uskon että se liittyy jotenkin pesän kosteuden poistoon.