Lämmin, helppo valmistaa ja supermaukas riistainen jauhelihakeitto. Jauheliha on monikäyttöistä ja siitä saa tehtyä monenlaista herkkuruokaa. Metsästäjälle jää usein riistaeläimistä myös niitä vähemmän mureita ruhonosia. Ne kannattaa jauhaa jauhelihaksi. Jauhelihasta saa tehtyä pihvejä, burgereita ja tietysti jauhelihakeittoa. Tämä superhyvän jauhelihakeiton salaisuus on tomaatissa. Hyvälaatuinen tomaattimurska antaa keitolle listavan italialaisen fiiliksen. Eikähän tämä kovin kaukana ole italialaisesta ragusta, mihin on lisätty perunaa.
Ainekset:
400 g riistajauhelihaa
1 iso sipuli
2-3 porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
6-8 perunaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 purkki murskattua tomaattia (400 g)
n. 8 dl lihalientä, mieluiten riistalientä
1 tl dijon-sinappia
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
1 dl hienonnettua tuoretta persiljaa
suola pippuri
Ohje:
Pilko sipuli ja selleri, raasta porkkana karkeasti. Kuumenna muutama ruokalusikallinen öljyä ja paista vihanneksia, kunnes ne pehmenevät. Lisää jauheliha ja lisää pilkottu valkosipuli. Kun jauheliha saa hieman väriä, lisää kaikki mausteet paitsi liemi ja persilja. Anna kiehua 2-3 min. Lisää tomaattipyre ja paista vielä vähän. Pilko paprika ja lisää kattilaan, paista 1 min. Kaada sekaan tomaattimurska ja lisää lihaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua noin 20 minuuttia.
Kuori perunat ja leikkaa paloiksi, lisää kattilaan ja anna kiehua noin 15 minuuttia (kunnes perunat pehmenevät). Jos keitto on liian paksua lisää tarvittaessa vettä sekaan. Silppua persilja ja ripottele keiton sekaan, keitä vielä 1-2 minuuttia. Tarjoile hyvän ruisleivän, hienonnetun persiljan ja creme fraichen tai jogurtin kera.