Herkullinen riistapiirakka

Herkullinen riistapiirakka.
Herkulliseen riistapiirakkaan voi käyttää monenlaista riistalihaa.

Tämä riistapiirakkaa on mahtava yrttinen ruoka, mihin käy kaikenlainen riistaliha. Tästä ei saa pahanmakuista millään. Tähän piirakkaan voit laittaa teeret, metsot, pyyt, fasaanit, hirvenlihat, ihan mitä vaan. Valmistumisen odottaminen maksaa vaivan. Tarjoa piirakka kuuman perunamuusin kanssa.

Ainekset:
2 fasaania
1 metsäkauriin sydän
3 rkl vehnäjauhoja
2-3 rkl oliiviöljyä
100 g pekonia hienoksi pilkottuna
200 g herkkusieniä muutkin sienet käy jos on saatavilla
1 sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 porkkanaa siivuina
15 g voita
1 dl Madeiraa
2,5 dl kanalientä
4-5 katajanmarjaa kevyesti murskattuna
Muutama tuore timjamin ja rosamariinin oksa
1 kananmuna vatkattuna kannen voiteluun

Taikina
225 g vehnäjauhoja
25 g mannasuurimoita
100 g suolatonta voita
1 kananmunan keltuainen

Ohje:
Siivilöi jauhot ja mannasuurimot kulhoon. Lisää ripaus suolaa ja hiero voi joukkoon sormilla, kunnes taikina muistuttaa korppujauhoja. Sekoita joukkoon munankeltuainen ja juuri sen verran kylmää vettä, että taikina sekoittuu (noin 1-2 rkl). Kääri taikina kelmuun ja jäähdytä jääkaapissa n. 30 minuuttia.

Leikkaa lihat kuutioiksi. Tähän käy kaikki riistaliha. Käytin tähän parin fasaanin lihat ja metsäkauriin sydämmen. Ripottele lihapalojen päälle 2 rkl jauhoja ja mausta reilusti. Ruskista lihat erissä, niin pannu ei jäähdy liikaa. Lisää tarvittaessa voita pannulle ja siirrä ruskistetut lihat kulhoon. Lihat saa olla kunnolla kypsiä.
Lisää pekonit pannulle ja paista pari minuuttia lähes rapeaksi, lisää sienet ja paista vielä pari minuuttia. Siirra sienet ja pekoni kulhoon lihojen kanssa. Lisää pannulle voita ja kuullota porkkanasiivuja ja silputtua sipulia varovasti 5 minuuttia, lisää valkosipuli ja paista vielä minuutti tai kunnes se pehmenee. Lisää porkkanat ja sipulit lihojen sekaan kulhoon.

Sulata pari ruokalusikallista voita kattilassa ja sekoita joukkoon saman verran vehnäjauhoja. Paista jauhot ruskeaksi. Lisää hitaasti Madeira ja kanaliemi koko ajan sekoittaen, kunnes muodostuu sopivan sakea kastike. Lisää katajanmarjat ja timjami ja anna hautua pari minuutti sekoittaen. Poista rosmariinin oksa ja timjamin oksat kastikkeesta. Kaada kastike kulhoon ja anna jäähtyä.
Lämmitä uuni 200°C asteeseen. Lusikoi jäähtynyt riistaseos piirakkavuokaan ja mausta hyvin.

Kauli taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes se on hieman vuokaa isompi ja noin kolmen millin paksuinen. Voitele piirakkavuoan reuna pienellä määrällä vettä tai maitoa ja peitä sitten vuoka taikinalla. Leikkaa taikinaan 2 tai 3 pientä viiltoa, jotta höyry pääsee poistumaan vuoasta. Leikkaa reunat ja puristele reuna kiinni.

Voitele taikina kauttaaltaan kananmunalla ja paista uunissa 40-45 minuuttia kunnes kansi on kullanruskea. Tarjoile kuuman perunamuusin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *