Sorsanrintaa kermaisessa kanttarellikastikkeessa

Sorsaa, kanttarellikastiketta, karamellisoitua sipulia ja hunajapaahdettuja porkkanoita.
Sorsaa, kanttarellikastiketta, karamellisoitua sipulia ja hunajapaahdettuja porkkanoita.

Oulunsalon Varjakasta viime syksynä saaliiksi joutunut sorsa on säilynyt pakastimessa tähän asti. Itseasiassa lähes ainut vesilintu minkä saimme vuoden 2023 aloituspäivänä. Sorsat näyttivät välttelevän meitä ja lentelivät kahden lähistöllä olleen ruokintapaikan lähistöllä. Mutta jotain kuitenkin saatiin reppuunkin.

Valmistin sorsan, kuten lähes kaikki muutkin riistalihat, sous videe -keittimellä. Lämmöksi 54 astetta ja sorsa kylpi vesihauteessa noin 1½ tuntia. Sen jälkeen pannulla nopeasti voissa pintaan kaunis väri. Mausteeksi vain suolaa ja pippuria. Sorsan rintalihat voi tietysti paistaa myös suoraan pannulla. Silloin pitää varoa, ettei kypsennä lihoja liikaa. Sopiva sisälämpötila on mielestäni 54-55 astetta.

Kanttarellikastike

Kermainen kanttrellikastikekastike, jonka kypsennät hetkessä. Tähän voi käyttää muitakin sieniä kuin kanttrellejä. Nyt oli hyvin kanttrelleja saatavilla, joten tein kastikkeen niistä. Poikkeuksena perinteisempään kanttarellikastikkeeseen lisäsin kastikkeeseen sitruunaa. Rakuuna antaa kastikkeeseen mukavan jälkimaun.

Ainekset:
4 annosta
300 g sieniä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ sitruunan mehu ja kuorta
2 dl kermaa
1 tl dijon-sinappia
Pieni kourallinen hienonnettua rakuunaa
1 rkl soijaa
suolaa ja pippuria

Ohje:
Pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Puhdista ja silppua sienet. Kuumenna paistinpannu ja paista sieniä korkealla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä, noin 3 minuuttia. Poista sienet pannulta ja aseta sivuun odottelemaan. Laita pannulle nokare voita ja öljyä. Kuullota sipulit ja valkosipuli, kunnes ne alkavat saada väriä. Sekoita sienet joukkoon ja kuullota vielä vähän. Raasta päälle yhden sitruunan kuori ja purista sitten puolikkaan sitruunan mehu. Paista vielä, kunnes sienet ovat imeneet sitruunanmehun. Kaada päälle kerma, lisää dijon-sinappi, soija ja kiehauta. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen kiehua muutama minuuttia. Sekoita joukkoon rakuuna ja anna hautua vielä vähän.

Karamellisoidut sipulit

Ainekset:
2 rkl oliiviöljyä
2 punasipulia
2 rkl balsamicoa
1 kpl rosmariinin oksa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sokeria
suolaa, pippuria

Ohje:
Kuori sipulit ja leikkaa niistä paksuimmasta kohti kaksi 2-3 cm:n siivua. Laita pannulle voita ja rypsiöljyä. Lisää sipulit pannulle ja paista niitä hetki. Lisää pannulle balsamico, soijakastike ja rosmariinin oksa. Anna kiehua hetki ja lisää pannulle sokeri. Anna kiehua kannen alla miedolla lämmölla, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja saaneet väriä. Varo polttamasta sokeria.

Hunajapaahdetut porkkanat

Kuori porkkanat ja halkaise ne pituusuunnassa kahtia. Keitä vedessä kattilassa noin 10 minuuttia. Laita porkkanat pannulle ja paahda hetki voissa. Lisää pannulle hunajaa ja paahda vielä hetki.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Heinäsorsaa ja risottoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *