Aleuhallintovirato on antanut uuden tiedotteen 15.3.2021 koskien joitan kokouksia. Aluehallintovirasto on muuttanut tulkintaa yhdistysten kokousten järjestämisestä. Edellinen tulkinta oli, että yhdistysten kokoukset, yhtiökokoukset ja vastaavat ovat yleisötilaisuuksia ja kokoontumisrajoitukset koskisivat näitä tilaisuuksia. Uuden tulkinan mukaan pääsääntöisesti yhtiökokoukset ja muut vastaavat sääntömääräiset tai lakimääräiset kokoukset, joihin lähtökohtaisesti voivat osallistua vain yhteisön jäsenet sekä kutsuttuina eräät muut, eivät ole yleisötilaisuuksia tai yleisölle avoimia tilaisuuksia kokoontumislaissa tarkoitetussa mielessä. Tämä koskee esimerkiksi asunto-osakeyhtiöitä, osakeyhtiöitä ja osuuskuntia sekä rekisteröityjä yhdistyksiä. Aiemmin kirjoitin koronarajoitusten vaikutuksesta yhdistysten kokouksiin artikkelissa Poikkeuslaki yhdistysten kannalta.
Aluehallintovirasto on muuttanut kantaansa eduskunnan oikeusasiamiehen antaman ratkaisun myötä, jossa käsitellään kokoontumislaissa ja tartuntatautilaissa olevia käsitteitä ”yleinen kokous” ja ”yleisötilaisuus”. Aluehallintovirasto kuitenkin suosittelee, että kokoukset järjestetään etäkokouksina. Mikäli kuitenkin yhdistys päättää järjestää kokouksensa perinteiseen tapaan koskee tartuntalain hygieniavaatimukset näitä kokouksia. Lähikontaktit osallistujien välillä pitää pystyä tosiasiallisesti välttämään. Tartuntatautilaissa säädetään seuraavat minimivaatimukset, joita on noudatettava yleisölle avoimissa ja asiakkaille ja osallistujille varatuissa toimitiloissa:
- asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
- asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet
- tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään
- asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.
Koronatilanne huomioon ottaen, onhan se aika riski ja moraalisesti arveluttavaa järjestää varsinkin isojen yhdistysten kokoukset siten, että suuret jäsenmäärät kokoontuvat samaan tilaan. Yhtä helposti koronavirus tarttuu yhdistyksen kokouksessa kuin ruokaravintolassakin. Ilmeisesti aluehallintovirasto katsoo, että yhdistysten kokoukset tai yhtiökokoukset ovat niin tärkeitä tapahtumia, että riskirajaa kannattaa näiden kohdalla nostaa. Olen ollut osallistujana muutamassa etäyhteydellä järjestetyssä kokouksessa ja mielestäni ne ovat sujuneet erinomaisesti. Kokoukset ovat sujuneet nopeammin kuin perinteiset kokoukset, koska ylimääräinen keskustelu ja hälinä jää vähäisemmäksi. Tämä on myös huono puoli. Tuossa keskustelussa, mikä kokouksiin kuuluu olennaisena osana, siirtyy paljon ns. hiljaista tietoa yhdistyksen jäsenten välillä. Etäkokouksen hyvänä puolena pitäisin, varsinkin valtakunnallisissa yhdistyksissä, missä jäsenistö asuu pitkien matkojen päässä kokouspaikoista sitä, että suurempi jäsenmäärä voi helposti osallistua kokouksiin.