Noseworkia metsästysaikaa odotellessa

Selina Saimala kouluttaa noseworkia koiravalmennus Motivaatiossa Jyväskylässä.
Selina Saimala kouluttaa noseworkia koiravalmennus Motivaatiossa Jyväskylässä.

Koiralla pitää olla jotain tekemistä myös metsästyskauden ulkopuolella. Enkä nyt tarkoita pelkästään koiran fyysisen kunnon ylläpitämistä, vaan jotain aivojumppaa ja mielekästä aktivointia. Koiran fyysisen kunnon ylläpito on itsestään selvyys, jonka jokainen metsästäjä hoitaa. On turha odottaa syksyllä huippusuorituksia koiralta, joka on rapakunnossa ja makoillut puoli vuotta sohvalla tai tarhassa. Yhtä tärkeää on hoitaa koiran mielenterveyttä, tarjoamalla sille jotain järkevää tekemistä. Yleisesti ajatellen, koiran nenän käyttö on sellaista tekemistä, mistä koira pitää ja jos nenänkäyttöharjoitukset tehdään koiralle riittävän monipuoliseksi, tukee se hyvin myös metsästyksessä tarvittavia taitoja. Puhumattakaan koiran tarpeesta keksiä itselleen jotain tekemistä, turhautuessaan joutenoloon. Tuo, koiran itsensä keksimä tekeminen, ei aina miellytä omistajaa. Lisäksi nenänkäyttöharjoitukset poistavat koiran stressiä ja tekee koirasta oma-aloitteisemman ja keskittyneemmän. Tottelevaisuuskoulutus on myös hyvää harjoitusta kaikille koiraroduille. Se on loistavaa off-season harjoittelua metsästyskoirille. Kaikenlaiset tottelevaisuus-, jäljitys- ja etsimisharjoitukset tukevat syksyllä alkavaa metsästys- ja koekautta.


Nosework on uusi laji, missä koira opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan erilaisia kohdehajuja sekä niiden yhdistelmiä. Alussa käytetään yhtä hajua ja koiran osaamisen edistyessä on käytössä kolme eri kohdehajua: eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli, sekä niiden yhdistelmät. Nosework on ollut Suomen Kennelliiton virallinen koemuoto vuoden 2020 alusta. Aluksi voi tuntua turhalta opettaa metsästyskoira etsimään eukalyptuksen hajua. Tarkoitus ei olekaan se, että koira sitä hajua myöhemmin metsässä etsisi, vaan kehittää koiran itsevarmuutta ja yhteistyötä ohjaajan kanssa, sekä tarjota koiralle aktivontia. Alunperin Nosework on kehitettykin USA:ssa rescuekoirien itseluottamuksen kohottamiseen.

Saksanseisoja Jiippi ajoneuvoetsinnässä. Jiippi ilmaisee löydön istumalla.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan koira opetetaan ilmaisemaan eukalyptuksen hajua, esimerkiksi istahtamalla tai tuijottamalla hajulähdettä. Käytetyt hajut ovat niin sanottuja hydrolaatteja, eli vesipohjaisia nesteitä. Yksi tippa nestettä imeytetään johonkin siirrännäiseen (esim. huopa, vanu, sideharso). Kun koira on oppinut tunnistamaan ja ilmaisemaan hajun, piilotetaan hajulähde ja annetaan koiran etsiä se. Noseworkissa on neljä erilaista etsintäaluetyyppiä. Erilaiset etsintäaluetyypit ovat sisäetsintä, ulkoetsintä, laatikkoetsintä sekä ajoneuvoetsintä (koira etsii hajua ajoneuvon ulkopinnalta). Koiran taitojen karttuessa tehtävää vaikeutetaan pikkuhiljaa, sekä lisätään piilojen määrää etsintäaluetta kohti. Kokeessa tuomari määrittelee ajan, minkä kuluessa hajupiilot on löydettävä. Korkeimmassa koeluokassa käytetään kaikkia kolmea hajua, sekä näiden yhdistelmiä ja ohjaajan on luotettava koiraansa, koska ohjaaja ei tiedä kuinka monta hajua kohdealueelle on piilotettu.

Mielestäni noseworkin parhaita puolia on se, että se on koiralle erittäin luontaista. Sitä voi treenata silloin kun se parhaiten sopii omaan aikatauluun. Alkuun pääsee helpoiten menemällä nosework -kurssille. Koirakoulujen järjestämillä kursseilla saa erinomaisen opetuksen lisäksi tietoa parhaista koulutusmenetelmistä, eikä sitä pyörää tarvitse itse keksiä aina uudestaan. Samalla tapaa muita alan harrastajia ja nosework-kärpäsen purressa pääsee helposti mukaan uuteen harrastukseen ja ehkä jopa koetoimintaan.

Monella metsästyskoiraharrastajalla saattaa olla käsitys siitä, että turhien hajujen opettaminen pilaa koiran metsästyskäytöksen. Kokemuksesta voin sanoa, että olen täysin eri mieltä! Koira osaa erinomaisesti erottaa, milloin mennään treenaamaan nosea ja milloin ollaan riistan hajujen perässä. Päin vastoin voidaan sanoa, että nosework on avannut aivan uuden ikkunan tarkkailla koiran käyttäytymistä ja kehon kieltä sen tunnistaessa itselleen merkityksellisen hajun, kaikkien häiriöhajujen joukosta, sekä nähdä sen reaktoita ja toimintatapoja, sen yrittäessä selvittää ja kohdentaa hajun lähdettä.

Selina Saimala kouluttaa noseworkia Koiravalmennus Motivaatiossa Jyväskylässä: ”Hyvä nosekoira on varustettu korkealla etsintämotivaatiolla, ongelmanratkaisukyvyllä ja sinnikkyydellä. Nämä samat ominaisuudet löytyvät useimmilta metsästyskoirilta sisäsyntyisinä, joten noseworkin harjoittelu tarjoaa loistavan väylän näiden ominaisuuksien hyödyntämiseen ja vahvistamiseen myös metsästyskauden ulkopuolella. Isossa osassa noseworkin harjoittelussa on ohjaajan koiranlukutaito, jonka kehittymisestä hyötyy myös metsästystä ajatellen.”

Cockerspanieli etsimässä oikeaa hajua.
Cockerspanieli etsimässä oikeaa hajua.

Henna Kyllönen harrastaa noseworkia kahden käyttölinjaisen cockerspanielinsa kanssa. ”Noseworkin suurimmat edut metsästyskoiran omistajana on ollut se, että meidän yhteistyö on kehittynyt hieman eri näkökulmasta uuden lajin parissa. Koiransa lukeminen ja sen käyttäytymisen tulkitsemisen hajulla työskennellessä on mielenkiintoista. Cockerilla, kuten muillakin metsästyskoirilla, etsiminen on osa rodunomaista käytöstä metsällä. Rakkaus sen tyyppiseen työskentelyyn tulee loistavasti esiin noseworkin parissa ja cockerini pääsevät toteuttamaan hyvin itseään. Niistä näkee selkeästi, että on hienoa on päästä työstämään alueita ja sitkeys, jolla ne tekee pelkästä etsimisen ilosta, näkyy hyvin noseworkissa. Noseworktreenithän on kevyitä varsinaiseen metsästykseen verrattuna, mutta auttaa hyvin koirien tekemistarmon purkamisessa metsästyskauden ulkopuolella”.

Varoituksen sana lienee paikallaan, sillä nosework on aika koukuttava laji!

Suomen Kennelliitto. https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/nosework
Koiravalmennus Motivaatio. https://www.koiravalmennusmotivaatio.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *