Höyryävän kuuma riistapata on parasta, mitä kylmänä talvi-iltana voi saada ja joka varmasti miellyttää kaikkia perheenjäseniä ja ystäviä. Tämä irlantilainen riistapata sisältää mureaa hirvenlihaa ja vihanneksia, jotka on maustettu paksulla oluella ja runsailla mausteilla. Olueksi sopii porter tai stout-tyyppinen olut. Kun kyseessä on irlantilainen ruoka on Guinness ehkä kuitenkin etuoikeutettu. Lihaksi sopii luonnollisesti muukin riistaliha kuin hirvi. Jos riistaa ei ole saatavilla, naudanliha käy myös. Irlantilainen riistapata on sekoitus riistaa, porkkanoita ja perunoita, jotka kaikki on haudutettu pitkään täyteläisessä olutliemessä. Niidenkin mielestä, jotka eivät pidä oluen mausta, pata maistui eriomaisesti.
Ainekset:
Noin 1 kg hirvenlihaa
5 isoa porkkanaa
2 sipulia
1 sellerin varsi
4 valkosipulinkynttä
4 laakerinlehteä
kiinteitä perunoita
3,5 dl Guinness-olutta
4 rkl tomaattipyrettä
suolaa, pippuria
5 dl lihalientä
1 rkl Worcestershire-kastiketta
2 rkl jauhoja
timjamia
öljyä
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Ruskista paloitellut lihat voissa pannussa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää sipulit pataan ja paista öljyssä 5-6 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Lisää viipaloitu valkosipuli ja kypsennä vielä hetki.
Lisää lihat pataan.
Jauhota lihat ja sipulit.
Lisää kattilaan olut, lihaliemi, tomaattipyree, perunat, timjami ja porkkanat.
Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Sekoita tasaiseksi ja anna padan kiehua.
Laita kansi pataan ja laita se uuniin. Anna hautua uunissa 2 ½ – 3 tuntia.
Ripottele ruoan päälle persiljaa ja tarjoile ruokalusikallisen sitruunakreemin kanssa.
Sitruunakreemi
1 sitruuna
2 dl smetanaa
2 rkl hienonnettua persiljaa
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Pese sitruuna. Raasta situunan kuori ja purista mehu. Sekoita ainekset kupissa ja mausta suolalla ja pippurilla.