Riistakamera piippasi tuon tuostakin ja kuvia katsellessa huomasin tietynlaisen säännöllisyyden pienen kaurisporukan ruokailuhetkistä. Aamuhämärissä hiippailin pellon laitaan. Olin paikalla just passelisti ja aamu oli jo sen verran valjennut, että pystyin hyvin näkemään kiikarin läpi. Hieman kun etenin, niin metsäkauriit tulivat minua vastaan. Vähän jo hämmennyin, kun tilanne tulikin eteen niin pian. Valitsin kohteeksi vasan, joka oli hieman erilleen muusta laumasta ja myös lähimpänä minua. Kävin makuulle ja heitin repun selästäni tueksi kiväärille ja laitoin ristikon kohdilleen. Naks, varmistin pois ja puristus. Lapua Naturalis ei pettänyt tälläkään kertaa ja vasa tippui niille sijoilleen. Muu lauma vähän ihmetteli, mutta häipyi kuitenkin nopeasti pailkalta.
Maksakastike
Perinteinen maksakastike on lähes jokaisen herkkukastike jo kouluajoilta. Tähän maksakastikkeeseen voit käyttää mitä tahansa riistaeläimen maksaa. Sorkkaeläimistä varmaankin hirven ja valkohäntäpeuran maksaa lienee parhaiten saatavilla. Yleensä vasan maksaa pidetään parhaana, mutta hyvin se maistuu vanhemmankin eläimen maksa. Tähän käytin ampumani metsäkauriin vasan maksan.
Ainekset:
400 g maksaa paloiteltuna
2 porkkana
1 iso sipuli
2 dl kermaa
2 tl kapriksia
2 rkl vehnäjauhoja
175 g pekonia
suolaa, pippuria
Ohje:
Paloittele maksa noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Ruskista maksa nopeasti kuumalla pannulla voissa. Älä kypsennä liikaa. Jätä odottelemaan hetkeksi. Silppua pekoni pieniksi paloiksi ja paista pannulla. Siirrä syrjään odottelemaan.
Viipaloi porkkana ohuiksi siivuiksi. Laita pannulle n. 1 rkl voita ja kuullota sipuli ja porkkana miedolla lämmöllä. Lisää 2 rkl vehnäjauhoja. Ruskista jauhoja hieman. Lisää kerma ja kaprikset pannulle. Jatka vedellä niin, että kastikkeesta tulee sopivan sakeaa. Kypsennä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pyöräytä mustapippuria myllystä sekaan. Lisää maksat ja pekonit sekaan. Anna hautua viitisen minuuttia.
Karamellisoitu sipuli
Ainekset:
2 punasipulia
2 rkl voita
2 rkl öljyä
1 rkl sokeria
½ dl valkoviiniä
suolaa, pippuria yrttejä
Ohje:
Leikkaa pari isoa punasipulia ohuiksi renkaiksi. Tähän voi käyttää myös muutakin sipulia. Kuumenna pannulla pari ruokalusikallista voita ja saman verran öljyä. Lisää sipulit ja kuullota niitä kymmenisen minuuttia, kunnes sipulit pehmenevät ja muuttuvat hieman läpikuultaviksi. Kypsennä sipuleita miedolla lämmöllä kaikessa rauhassa ja hiljalleen. Nosta lämpöä, kun sipulit ovat tummia ja sopivasti karamellisoituneita. Lisää joukkoon tilkka valkoviiniä. Anna viinin imeytyä sipuleihin. Lisää 1 rkl sokeria, ripaus suolaa ja pyöräytä sekaan hieman mustapippuria myllystä. Paista vielä hetki, että sokeri sulaa sekaan. Voit lisätä myös tuoreita yrttejä hienonnettuna.