Teeri riistaisessa kastikkeessa

Teeren rintaa, perunafondant, porkanayrettä ja puolukkageeliä.
Teeren rintaa, perunafondant, porkanayrettä ja puolukkageeliä.

Viime syksyn teeri jäi saaliiksi kun olin Jiipin kanssa metsästämässä. Oli jo metsäkanalintujahdin viimeisiä päiviä. Lintuja ei mistään löytynyt, kunnes saavuimme erään hakkuuaukon reunaan. Huomasin noin sadan metrin päässä koivuissa teeriä ruokailemassa. Loppusyksystä olin ottanut kiväärin mukaan, juuri tällaista tilannetta varten. Otin kiväärin repusta, kävin mättäälle makaamaan ja komensin koiran viereeni maahan, Teeri ristikkoon, luoti matkaan ja nappiosuma. Etäisyys oli juurikin se, mihin oli kiväärin kohdistanut. Laukauksen lähdettyä, lähti Jiippikin kuin Nato-ohjus, etsi linnun ja toi sen minulle. Ihan mukava kanalintukauden lopetus.

Teeren voi valmistaa ruoaksi monella tavalla. En koskaan edes yritä kypsentää kokonaista lintua kerralla, koska kun rintalihat ovat kypsiä, on koivet jo kuivuneet, eikä niistä saa enää syötävää. Kannattaa siis leikata koivet irralleen ja tehdä niistä vaikka confit tyyppinen ruoka. Tällä kertaa valmitin rintalihat sous videessä ja lämpötilaksi 55- astetta. Metsäkanalintuja ei kannata kypsentää liian kovassa lämpötilassa, koska ne sisältävät vähän rasvaa ja paljon rautaa. Tuo aiheuttaa sen, että liha muuttuu kypsennettäessä maksamaiseksi. Sous vide kylvyn jälkeen maustoin lihat suolalla ja pippurilla ja paistoin voissa kuumalla pannulla nätit pinnat lihoihin. Tässä on huomattava, että paiston tarkoitus ei ole enää kypsentää lihaa. Se on jo sous videen jälkeen sopivan kypsää.

Perunafondant

Teeri

Kuori perunat ja leikkaa perunat kuution muotoiseksi. Sulata kattilassa reilusti voita, niin paljon, että perunat jäävät voin alle noin neljäsosaltaan. Paista perunoita voissakäännellen noin 5-6 minuuttia, kunnes sivut saa kauniin ruskean värin. Lisää kattilaan kuumaa kanalientä, niin, että kanaliemi ulottuu hieman yli perunoiden puolivälin. Kypsennä miedolla lämmöllä 12-15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Peran riistakastike

Kehittelin riistalle sopivan kastikkeen kun en mieleistäni löytänyt. Jos haluaa kastikkeesta kermaisen niin lisää siihen lopuksi 2 dl kuohukermaa ja keittelee kasaan. Mielestäni tämä sopii riistalle erinomaisesti.

Ainekset:
2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
1 rkl tomaattipyrettä
2 dl punaviiniä
2 dl lihalientä
5 katajanmarjaa
timjamia
rosmariinin oksa
laakerinlehti
2 rkl maizenaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Ohje:
Pilko sipuli, porkkana ja varsisellerin varsi pieniksi.
Lisää sipuli, selleri porkkanat, valkosipuli kattilaan ja keitä muutama minuutti kunnes sipulit pehmenevät. Raavi kattilan pohjalta kaikki mukaan. Sekoita joukkoon tomaattipyre ja keitä hetki. Kaada viini kattilaan ja lisää timjami, rosmariini ja laakerinlehti. Murskaa katajanmarjat ja laita ne kattilaan. Keitä kastiketta 1-2 tuntia.
Siivilöi liemi. Laita siivilöity liemi takaisin kattilaan ja keitä hetki. Lisää maizenaa ja voita. Keitä sakeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Porkkanapyre

Ainekset:
2 isoa porkkanaa
2 dl kanalientä
2 rkl voita
1 tl sokeria
kermaa, suolaa, pippuria

Ohje:
Kuori ja pilko porkkanat. Aloita freesaamaan kattilassa voinokareen kanssa. Lisää sokeri ja paahda hetki. Lisää liemi ja keitä kunnes kypsiä. Laita kypsät porkkanat, kerma ja mausteet blenderiin, aja sileäksi haudutus nestettä lisäten.

One thought on “Teeri riistaisessa kastikkeessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *