Metsäkauris navarin

Metsäkauris navarin
Metsäkauriin lavasta ja vihanneksita valmistettu pata.

Mikäpä sen parempaa ruokaa kuin kuuma pata viileänä iltana. Tein metsäkauriin lavasta pääsiäis-illallisen mukailemalla lammas-navarin ohjetta. Navarin on ranskalainen pataruoka, mikä on saanut nimensä pataan käytettävästä nauriista. Naurista tulee käytettyä kovin harvoin ruoanlaitossa, joten kokeilin sitä tähän. Erinomaista tuli, kannatta kokeilla. Nauris on ollut tavanomainen ruoka Suomessa, kunnes peruna syrjäytti sen 1800-luvulla.

Ainekset:
1-2 kg metsäkauriin lapaa
4 perunaa
4 porkkanaa
4 naurista
1 sipuli
1 valkosipuli
1 varsisellerin varsi
½ l lihalientä
30 g tomaattipyrettä
1,5 dl valkoviiniä
3 rkl vehnäjauhoja
voita paistamiseen
persiljaa
suolaa, pippuria

Ohje:
Kuori ja pilko vihannekset, jätä isoiksi paloiksi. Voit muotoilla vihanneksista tynnyrimäiset, 8 tasaista sivua. Halkaise valkosipuli ja pilko sipuli, lehtisellerin varsi ja tomaatti.

Leikkaa lapa luuttomaksi ja pilko lihat noin 2 cm:n paloiksi. Paista lihat pannulla ruskeaksi ja laita pataan odottelemaan. Laita samalle pannulle sipuli, varsisellerin palat. Paista hetki ja laita sekaan 3 rkl vehnäjauhoja. Lisää pannulle valkoviini, tomaattipyre ja pilkottu tomaatti. Paista hetki ja kaavi kaikki pannun sisältö pataan ja lisää sinne myös lihaliemi. Laita pata uuniin 180 asteeseen tunniksi.

Ota pata tunnin kuluttua uunista ja siivilöi liemi. Poimi lihat pois. Laita liemi takaisin pataan ja laita lihat takaisin pataan. Laita pataan perunat, porkkanat ja nauris. Laita pata takaisin uuniin 180 asteeseen tunniksi. Ota pata pois uunista ja ripottele päälle pilkottua persiljaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *