Uusi eläinten hyvinvointilaki voi rajoittaa hirvenmetsästystä

Uusi eläinten hyvinvointilaki tuo muutoksia monien eläinten kohteluun ja toivottavasti joiltain osin parantaa ainakin räikeimpiä eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita. Yleisesti sanottuna lain tarkoitus on että eläimiä on kohdeltava hyvin ja niitä kunnioittaen. Eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä eikä niiden hyvinvointia saa tarpeettomasti vaarantaa.

Eläinten hyvinvointilain 14b pykälän mukaan hirvenmetsästyksessä käytettävä koira on varustetteva gps-tutkapannalla, joka lähettää koiran sijaintitiedon lisäksi tietoa koiran hyvinvoinnista. Uudenaikaisessa koirapannassa on oltava anturi, joka mittaa koiran sykettä, hengityksen tiheyttä ja koiran stressitasoa. Uuden eläinten hyvinvointilain mukaan eläimelle ei saa aiheuttaa tarpeetonta stressiä. Jos koiran stressitaso nousee liikaa, on metsästys keskeytettävä ja otettava koira pois metsästästä. Koiraa on tällöin rauhoitettava ja sille on juteltava mukavia. Kun pannan ilmoittama stressitaso on laskenut riittävästi, voidaan hirvenmetsästys aloittaa uudestaan. Usein tähän voi mennä jopa useita päiviä.

Lain valvonta

Erikoisjoukkojen operaattorit valmistatuvat valvontatehtäviin
Kuvassa erikoisjoukkojen operaattorit valmistatuvat valvontatehtäviin.

Jos meätsästystä ei keskeytetä koiran stressitason noustua kriittiselle tasolle, voi eläinten hyvinvointilain pykälän 96 mukaisesti Maa- ja metsätalousministeriön valvoja tai Antipoaching Association of Finlandin erikoisjoukkojen operaattori keskeyttää toiminnan ja rapsauttaa asiasta sakot metsästäjälle. Valvoja voi myös viedä koiran kotiinsa rapsuteltavaksi. Koira on palautettava omistajalleen kahden vuorokauden kuluessa stressitason laskemisesta siedettävälle tasolle.

Sinua voisi kiinnostaa myös NoseBird – koiran nenäimplantti

One thought on “Uusi eläinten hyvinvointilaki voi rajoittaa hirvenmetsästystä

  • 2.4.2024 at 09:53
    Permalink

    Oli pettynyt kun ei vastaavaa stressimittausta tullut pakolliseksi myös sille hirvelle. Toisaalta jos kauhea stressi painaa niin ei kai se ammutuksi tuleminen niin kauheasti haittaisi…

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *