Riistapata ja Duchesse-perunat

Riistapataja Duchesse-peruna maistuu kylminä talvipäivinä.
Riistapataja Duchesse-peruna maistuu kylminä talvipäivinä.

Riistapata on aina suurta herkkua. Kukapa ei pitäisi pitkään haudutetusta lihapadasta. Riistapata syntyy kaikenlaisesta riistasta ja pataan käy hyvin myös ne ruhon sitkeimmätkin osat. Nekin pehmenevät herkullisiksi, pitkän haudutusajan myötä. Tein lihapadan seuraksi Duchesse-perunat, jotka ovat peräisin ranskalaisesta keittiöstä ja antavat ruoalle vähän juhlavamman olemuksen. Tätä kelpaa tarjoilla myös vieraille.

Ainekset:
500 g hirven-, peuran- tai jäniksenpaistia
3 sipulia
2 porkkanaa
1 lehtisellerin varsi
3 valkosipulin kynttä
n. 5 dl lihalientä
5 dl punaviiniä
mustapippuria myllystä
2 tl suolaa
Voita paistamiseen

Ohje:
Pilko paistilihat. Ruskista lihat pannulla voissa. Siirrä lihat pataan ja mausta lihat suolalla ja mustapippurilla. Pilko sipulit, porkkanat, lehtisellerin varsi ja valkosipulit. Kuullota sipuleita pannulla voissa miedolla lämmöllä noin 10 minuutia, kunnes ne ovat karamellisoituneet. Lisää pannulle sipuleiden joukkoon porkkanat, selleri ja valkosipulit. Paista hetki. Lisää kasvikset pataan ja kaada pataan punaviini ja lihalientä niin, että lihat peittyvät reilusti. Sekoita ja laita kansi päälle. Siirrä 175 -asteiseeen uuniin 2-2½ tunniksi.

Duchesse-perunat

Ainekset:
1 kg jauhoisia perunoita, esim. Rosamunda
2 kananmunan keltuaista
1 dl kermaa
25 g voita
½ tl muskottipähkinää
½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria

Ohje:
Kuori ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon keltuaiset, kerma, voi ja mausteet.
Laita perumamuusi pursotuspussiin ja pursota siitä pieniä ruusukkeita pellille leivinpaperin päälle.
Paista ruusukkeet uunissa 225-asteessa n. 15 min, kunnes ruusukkeet ovat kauniin ruskeita. Ota ruusukkeet pois uunista ja valele voisulalla ennen tarjoilua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *