Metsästysopas tuulivoima-alueille

Toiminnassa oleva tuulivoimapuisto (kuvan lähde: Suomen tuulivoimayhdistys.)
Toiminnassa oleva tuulivoimapuisto (kuvan lähde: Suomen tuulivoimayhdistys.)

Suomessa on toiminnassa olevia tuulivoimaloita jo lähes 1400 kappaletta. Lisää rakennetaan koko ajan ja suunnitelmia on valmiina lähes 7000:lle uudelle tuulivoimalalle. Tuulivoima-alueilla saa metsästää ja monet tuulivoimalapuistot tulevatkin metsästysmaille ja ne vaikuttavat monien riistaeläinten käyttäytymiseen ja myös meidän metsästäjien käyttäytymiseen. Kirjoitin aiemmin tuulivoimaloiden vaikutuksista riistaeläimiin artikkelissa: Tuulivoiman vaikutuksia eläimiin tutkittiin Tuulivoimayhdistys teki oppaan metsästyksestä tuulivoimapuistoissa. Oppaan tavoite on taata turvallisuus, metsästysmahdollisuudet ja tuulivoimantuotanto samalla alueella. Oppaassa kerrotaan miten tuulivoimaloiden suunnittelu-, rakennus- ja toimintavaihe vaikuttavat metsästykseen alueilla.

Jo suunnitteluvaiheessa metsästysseurat voivat olla yhteydessä hanketoimittajaan ja tässä vaiheessa voi vaikuttaa myös tuulivoimaloiden sijoittamiseen alueella.

Rakennusvaiheessa alueella on luonnollisesti paljon rakentamiseen liittyvää liikennettä ja rakennusmiehiä työssä. Tässä vaiheessa metsästäjien toivotaan olevan yhteydessä rakentavaan tahoon, mikäli alueella suunnitellaan metsästystä. Tänä aikana myös monet eläimet häiriintyvät ja välttävät aluetta.

Tuulivoimalan toimintavaiheessa on tietysti oltava varovainen ampumasuuntien suhteen. Tuulivoimalan pyörivät lavat eivät kestä luodin suoraa osumaa, eikä edes kimmoketta. urvallisuus ennen kaikkea. Mikäli vahinko sattuu, kannattaa olla yhteysessä tuulivoimalan valvomoon.

Suosittelen oppaan lukemista kokonaisuudessaan. Oppaan voi ladata Suomen tuulivoimayhdistyksen www-sivulta osoitteesta: https://tuulivoimayhdistys.fi/ajankohtaista/tutkimukset-ja-julkaisut/metsastys-tuulivoima-alueella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *