NoseBird nenäimplantti

NoseBird nenäimplantti suurennettuna. Oikeassa koossaan implantti on vain 3mm pitkä.

Koiraa apunaan käyttävien metsästäjien käyttöön on nyt keksitty uusi elektroninen apuväline lintulajien tunnistukseen: NoseBird, koiran nenäimplantti. NoseBird käyttää hyödykseen koiran erittäin hyvää hajuaistia. NoseBird osaa tunnistaa sen lintulajin, minkä hajumolekyylejä koiran nenään tulee. NoseBird lähettää koiran nenään tulevien hajumolekyylien tiedot koiran aivoihin. Sieltä tieto palautuu nenäimplantin avulla metsästäjän käyttämään käsilaitteeseen. Alkuvaiheessa NoseBird on yhteensopiva Garminin Alpha 100 tutkapannan kanssa. Tutkapannan sijaintitietojen lisäksi Garmin näyttää tiedon siitä, mitä lintulajia koira milloinkin seisoo. NoseBird osaa siis tulkita onko koiralla seisonnassa metso, teeri, pyy vai riekko.

Alkuvaiheessa edellä mainittujen lajien lisäksi NoseBird osaa tulkita myös metsäjäniksen ja rusakon, sekä lehtokurpan ja taivaanvuohen. Lehtokurpan ja taivaanvuohen kohdalla NoseBird tekee vielä joskus virhetunnistuksen mutta seuraavassa versiossa tuo virhetunnistuksen mahdollisuus on jo korjattu, kertoo NoseBirdin keksijä, insinööri Tupakumpu. Tupakummun mukaan työpöydällä on versio myös hirvieläinten tunnistukseen. Tuossa versiossa metsästäjälle välitetään tietoa siitä, onko hirvikoiralla haukussa hirvi, peura vai poro. Seisovilla lintukoirilla yleinen nenäpunkkikaan ei häiritse laitteen toimintaa.

Laitetta on testattu jo tosi tilanteissa saksanseisojilla. Eräs NoseBirdiä testannut, kokenut seisojaharrastaja ei usko laitteeseen ja pitää sitä hölynpölynä. ”Fiskarssin lapio on paras väline koiran koulutukseen”, hän toteaa. Koirakuiskaaja Laura Pörrö puolestaan uskoo NoseBirdin tuovan uutta ulottuvuutta harrastukseen. Pörrön saksanseisoja Töpötöpö oli yksi testikoirista. ”Nyt voin pyytää Töpötöpön pois seisonnalta jos Töpötöpö seisoo vaikka metsoa. En tykkää metson mausta, ainakaan keitettynä, niin en halua niitä ampua”.

Saksanseisojakerhon koetuomarit aikovat ottaa NoseBirdin koekäyttöön ensi syksynä. ”Samalla kun otamme käyttöön VAR-videotarkastuksen KAER-kokeessa, testaamme laitetta lintulajien tunnistamisessa. ”Voidaan sitten vähentää pisteitä jos koira seisoo vaikka talitiaista.”, kertoo nimettömänä pysyvä ylituomari.

Nenäimplantti NoseBird asetetaan koiran nenään tähystysmenetelmällä. Nenäimplanttia ei voi siis itse asentaa koiran nenään, koska vaarana on, että koira vetää herneen nenäänsä. Jyväskylässä NoseBird nenäimplantteja asentaa eläinlääkäri Seppo Pikku-Heinälä.

Nosebird-nenäimplantin asennuksen ajaksi koira joudutaan rauhoittamaan.
Kuva: NewCottage-Stoat.

Toimiakseen NoseBird nenäimplantti ei tarvitse erillistä virtalähdettä, vaan se hyödyntää koiran aivosähköä. Laitten toimivuutta voidaankin tarkastella tarkkailemalla koiran aivösähkökäyrää yleismittarilla. Yleismittareita myydään lähes jokaisessa sähkötarvikkeita myyvässä liikkeessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *