Syksyllä sain ystäväni kautta mahdollisuuden osallistua sorsajahtiin Virroilla olevalla kosteikolla. Haaralan fasaanitilan kosteikolla ja lammella olikin runsaasti lintuja. Erittäin hieno kokemus ja asiantunteva opastus. Sieltä pyydetyistä heinäsorsista valmistui herkullinen illallinen. Alla resepti.
4 Heinäsorsan rintafilettä:
Irroita rintafileet sorsasta ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Laita fileet vakuumipussiin ja keitä sous vide -keittimessä 55 asteessa noin tunti. Jos sinulla ei ole sous vide -välineitä voit paistaa fileet pannulla pari minuuttia puoleltaan.
Uunijuurekset:
Porkkanaa
Palsternakkaa
Lanttua
Sipulia
Valkosipulia
Hunajaa
Suolaa, pippuria
Pilko juurekset ja laita ne vuokaan, kaada päälle hieman oliiviöljyä, hunajaa, suolaa ja pippuria sekoita juurekset.
Laita uuniin 175 astetta ja anna olla 40min.
Vuohenjuustomousse:
125 g pehmeää vuohenjuustoa
2 dl kuohukermaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
Ota kuohukermasta desilitra erilleen. Sekoita kaikki muut ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi.Vaahdota loput kermasta kovaksi ja nostele vaahto vuohenjuustoseoksen joukkoon.
Rosmariinikastike
2 dl punaviiniä
0,5 dl punaviini- tai balsamietikkaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 laakerinlehti
2 oksaa rosmariinia
3 dl liha- tai lintulientä
50 g kylmää voita pieninä kuutiona
Yhdistä kaikki ainekset paitsi lihaliemi ja voi kattilassa. Keitä kasaan niin että jäljellä on noin puolet nesteestä ja neste on sopivan sakeaa kastikkeeksi. Lisää lihaliemi. Keitä taas puoleen alkuperäisestä määrästä ja nosta sivuun. Anna kastikkeen maustua rauhassa. Kiehauta ja siivilöi, tarkista maku, lisää tarvittaessa hieman suolaa ja vatkaa lopuksi kylmä voi joukkoon.