Hanhenmetsästystä Ruotsissa

Olemme käyneet ystävieni kanssa hanhijahdissa Ruotsin Vadstenassa kaksi eri kertaa. Ensimmäinen reissu sai alkunsa kun katselimme upeita hanhijahtivideoita Youtubesta. Selvittelimme netistä eri palveluntarjoajia ja vertailimme hintoja. Kukaanhan ei voi taata saalista, niinkuin ei missään muussakaan metsästystapahtumassa. Vadstena kirkastui paikaksi, mistä kuulimme muiden hyviä kokemuksia. Vadstenassa hanhenmetsästystä järjestää ruotsalainen Gåsriket niminen yritys. Yrityksellä on suomalaisia oppaita, jotka toimivat yhteyshenkilöinä Suomessa. Gåsriket järjestää hanhijahteja Vätternin ja Tåkernin välisellä alueella Keski-Ruotsissa. Matkaa Tukholman satamasta on noin 250 kilometriä, kolmisen tuntia. Vättern ja Tåkern ovat Ruotsin parhaita lintujärviä. Gåsriketillä on käytössään noin 12 000 hehtaaria metsästysmaita. Yhteyshenkilönä Suomessa toimii oululainen Ari Mielikäinen. Arin kanssa on helppo tulla juttuun ja hän on erinomainen opas Vadstenan alueella ja osaa myös houkutella hanhiparvia kiitettävästi.

Ensimmäinen reissu toteutui lokakuussa 2018. Saimme oppaaltamme Arilta osoitteen majoituspaikkaamme. Majoituspaikkana toimi vanha omakotitalo, mukavassa ruotsalaisessa maalaismaisemassa. Talossa oli hyvät tilat majoittumiseen, ruoanlaittoon ja suihkuun sekä tynnyrisauna pihassa. Tuo paikka toimi tukikohtana, vaikka eipä siellä oikein ehtinyt kuin nukkua muutama tunti jahtien välissä. Pakettiin kuului neljä hanhijahtia ja majoitus sekä oppaan palvelut paikan päällä. Ruoan valmistimme itse. Meillä kävi hyvä tuuri kun oppaamme Ari, oli juuri saanut saaliiksi metsäkauriin, joten siitä saimme raaka-ainetta ruokaamme. Saavuimme paikalle puoliltapäivin ja aloimme heti majoittumisen jälkeen järjestellä ensimmäistä jahtia, mikä oli iltajahti. Jahtia varten naamioimme blindit valmiiksi ruoholla ja levittelimme kaaveet peltoon. Pettymys oli aika suuri kun ensimmäisessä jahdissa hanhet lentelivät eri pelloilla, kuin missä me olimme. Aaamulla uusi yritys. Taas sama juttu, ei tullut saalista paria sorsaa lukuunottamatta. Nyt alkoi jo kärsivällisempikin mies naputtaa sormiaan ja suunnittelimme kriisipalaveria. Paikan vaihto ja opas suoritti lisää tiedustelua. Illalla alkoi sitten jo tapahtua. Hanhiparvi toisensa jälkeen kaarteli kuville. Pääosin saalis oli merihanhia, joukossa muutama kanadanhanhikin. Saalista tuli riittävästi. Seuraavana aamuna viimeinen jahti ja taas tuli hanhet hienosti kuville. On hienon näköistä katsoa isoa hanhiparvia kun se kaartelee yläpuolella ja parin kierroksen jälkeen päättää laskeutua kuville meidän eteemme.

Toinen reissu tehtiin elokuussa aloituspäivänä 11.8.2019. Olimme ajoissa asialla ja varasimme hanhijahdin aloituspäivän. Tällä kertaa majoituspaikka oli maatilan piharakennuksessa, mihin oli tehty nykyaikainen tila missä oli modernit keittiövarusteet. Tällä kertaa olimme laiskempia ja kävimme syömässä Vadstenan keskusten ruokapaikoissa. Olimme paikalla edellisiltana ja kävimme katsomassa paikat valmiiksi pellolle. Tällä kertaa olimme piilossa ojan pohjalla ja kuvat edessämme pellolla. Eka jahti tuotti taas pienoisen pettymyksen ja hanhet kaartivat viereiselle pellolle, missä oli toinen suomalaisporukka. Kaikki linnut tuntuivat pitävän enemmän sänkipellosta, kuin meidän edessä olevasta mustasta pellosta. Saaliiksi saatiin kuitenkin muutama kanadanhanhi. Iltajahtiin valittiin toinen pelto ja mentiin blindeihin makaamaan. Hanhiparvet kiersivät meidät taas korkealta. Viimeisellä iltajahdilla planeetat ja kuut olivat kohdallaan ja menimme pellolle, minkä yli odotimme hanhien kulkevan mennessään yöpymään Vätternille. Niinhän siinä kävikin, olimme juurikin oikeassa paikassa. Parvi toisensa jälkeen lensi ylitsemme ja saaliiksi saatiin ennätysmäärä kandanhanhia. Yötä myöten niitä sitten siivottiin. Tyytyväisenä jahtiin lähdimme seuraavana aamuna kotia kohti.

Jos kiinnostuit Gåsriketin hanhijahdista Ruotsissa ota yhteyttä Ari Mielikäiseen p. 040 5205988

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *