Stifado on kreikkalainen pataruoka, jonka valmistukseen voi käyttää eri riistalihoja. Alunperin stifado on valmistettu naudasta tai lampaasta. Lämpimään pataruokaan sopii hyvin syksyllä tai talvella saaliiksi saatu jänis tai hirvi. Stifadoon voi käyttää myös riistalintuja. Tyypillisesti stifadossa maistuvat kaneli, neilikka ja punaviini.
Stifado on pitkään ollut yksi suosikkipataruokani. Tällä kertaa tein stifadon hirvestä, jonka ystäväni oli onnistunut kaatamaan. Stifadoon käy pitkää kypsytysaikaa tarvitsevat ruhonosat esim. etuselkä tai lapa. Oma stifadoni valmistui tällä kertaa paistista.
Stifadon yksi merkittävä ainesosa on sipulit. Paistisipuli on paras tähän tarkoitukseen. Se pysyy hyvin kasassa pitkän haudutusajan ja on sopivan pieni. Jos paistisipuleita ei ole saatavilla, pienet shalottisipulitkin käyvät hyvin.
Ainekset:
1 kg lampaan luutonta paistia, naudan paistia, jänistä, hirveä…..
suolaa, pippuria
voita paistamiseen
5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
10 maustepippuria
2 kanelitankoa
3 laakerinlehteä
2 rkl punaviinietikkaa
1,5 rkl tomaattipyrettä
1 tl jauhettua neilikkaa
3,5 dl paseerattua tomaattia
1 rkl sokeria
4 dl punaviiniä
750 g paistisipuleita/ pikkusipuleita
Leikkaa lihat muutaman sentin kuutioiksi.
Ruskista lihapalat kuumalla pannulla, suolaa ja pippuroi ja siirrä pataan odottamaan.
Lisää pataan muut ainekset, sipuleita lukuunottamatta.
Anna kiehua kannen alla hiljalleen 1-1,5 tuntia. Tarkista välillä, onko nestettä vielä tarpeeksi. Lisää vettä jos on tarvetta.
Kuori sipulit ja ruskista niihin pannulla kaunis väri. Lisää pataan ja jatka kypsentämistä vielä tunti.
Tarjoile esim. uuniperunan, keitettyjen perunoiden, riisin, kuskusin tai bulgurin kanssa.