Metsäkauriin paistia, kanttarellikeittoa ja pavlovaa

Metsäkauriin paistia, confit peruna, aiolia ja mustaherukkakastiketta.

Onnistuin taas saamaan saaliiksi metsäkauriin. Menin kauriskytikselle aamunkoitteessa, itse asiassa mennessäni passipaikalle oli vielä täysin pimeää. Kun alkoi jo hämärtämään soittelin buttoloa pellon reunassa. Mitään ei näkynyt. Jonkin ajan kuluttua rusakko loikki pellonreunassa ja ajattelin, että saan edes jotain saalista kun ammun tuon rusakon. Rusakko reppuun ja takaisin passiin. Olin jo luovuttamassa ja otin mukavamman asennon kiveä vasten nojaillen. Pyy vihelteli takanani pusikossa. Otin pyypillin taskusta ja aloin keskustelemaan pyyn kanssa. Samalla huomasin kaurispukin pellolla noin sadan metrin päässä. Kävin makaamaan ja otin pukin ristikkoon. Puristin liipaisinta ja Tikka sanoi KLIK.

Kiroilin mielessäni ja latasin uuden patruunan piippuun. Pukki nosti päätään ja selvästi kuuli latausäänen. Pidin pääni kylmänä ja olin täysin liikkumatta. Pukki jatkoi ruokailuaan ja otin sen uudelleen ristikkoon. Lähetin Lapuan naturaliksen matkaan ja pukki loikkasi ilmaan selkää köyristäen ja painui samantien metsää. Olin aiemmin jostain lukenut, että selän köyristäminen tarkoittaa suolisto-osumaa. Kiroilin, miten saatoin osua niin huonosti vaikka sain rauhassa ampua. Lähdin katsomaan paikkaa, eikä missään näkynyt verijälkiä. Kävin tiheikössä katselemassa näkyisikö kaurista tai mitään jälkiä siitä. Ei näkynyt. Lähdin halemaan kotoa koiraa. Tunnin päästä olin takasin pellolla ja vein koiran tapahtumapaikalle. Koirasta näki heti, että nyt on käry nenässä. Seurasin Garminista koiran menoa. Sehän löytikin nopeasti. Jiippi meni noin 20 metriä pellon laidasta ja alkoi haukkumaan. Riensin paikalle ja siellähän se kauris köllötti hengettömänä. Osuma olikin nappiosuma keuhkoille, juuri siinä mihin sen tarkoitin. Tiheikkö oli vaan niin sakea, että en nähnyt kaurista aiemmin. Kyllä koira vaan on korvaamaton näissä metsästyhommissa.

Kanttarellikeitto

Kanttarelikeitto, serranokinkkua, ranskankermaa ja paahdettua maalaisleipää.

150 – 200 g (n. 3 dl) kanttarelleja
1 iso porkkana
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 paketti kanttarellituorejuustoa
mustapippuria myllystä

Ohje
Hienonna sienet. Paista niitä kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.
Raasta porkkana. Lisää porkkanaraaste ja voi kattilaan. Freesaa porkkanoita hetki ja lisääjoukkoon jauhot. Sekoita. Lisää hetken päästä vesi ja kanaliemikuutio.
Anna kiehua hiljalleen 2 – 3 min, eli kunnes keitto sakenee. Sekoita, etteivät vehnäjauhot tartu pohjaan.
Lisää sulatejuusto. Kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua kannen alla 10 -15 min.
Lisää halutessasi myös ripaus suolaa.

Metsäkauriin paisti

Metsäkauriin liha on todella mureaa, joten kovin pitkää haudutusaikaa ei tarvita. Tähän käytin kauriin ulkopaistin. Kypsensin paistin sous videessä 55 asteessa kolme tuntia. Sen jälkeen paisto nopeasti kuumalla pannulla. Mausteeksi vain suolaa.

Confit peruna

Kuori kiinteä peruna ja leikkaa siitä pyöreällä muotilla noin 1,5cm:n paksuinen kiekko. Huuhtele kiekot kylmässä vedessä ja kuivaa. Laita perunat vuokaan ja laita öljyä päälle, niin että perunakiekot peittyvät. Laita vuoka uuniin 140 asteeseen 45 minuutiksi.
Ota perunat pois ja ripottele päälle suolaa.

Aioli

Aioli on valkosipulimajoneesi. Kypsensin pari valkosipulin kynttä öljyssä kunnes ne pehmenevät ja saavat vähän väriä. Laita kulhoon 1,5dl öljyä, 1 tl Dijon-sinappia, valkosipulit, 1 rkl sitruunanmehua, 1rkl valkoviinietikkaa ja 1 kananmuna. Sekoita tehosekoittimella. Lisää sekaan reilusti pilkottua ruohosipulia.

Mustaherukkakastike

Laita kattilaan 2 rkl voita ja pari ruokalusikallista jauhoja. Ruskista jauhoja ja lisää sekaan 5dl lihalientä. Laita sekaan timjamin oksia ja keitä sakeaksi. Lisää sekaan 1rkl mustaherukkahyytelöä.

Palsternakkapyre

Keitä palsternakka n 15min. Laita kulhoon ja soseuta. Lisää sekaan 1rkl turkkilaista jugurttia, suolaa ja pippuria.

Pavlova

Helppo ja herkullinen pavlova.

Pavlova on yksinkertainen ja helppo tehdä. Laitetaan astiaan kermavaahtoa, marenkia ja marjoja sekaisin.
Marenki tehdään kananmunan valkuaisista, mihin lisätään sokeria ja vaniliinisokeria. Vatkataan kovaksi vaahdoksi. Pursota vaahto leivinpaperin päälle palloiksi ja laita uuniin 125 asteeseen 35 minuutiksi. Anna marenkien jäähtyä puoli tuntia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *