Metsäkauriin ulkofilee pippurikastikkeessa

Metsäkauriin ulkofilee pippurikastikkeessa sekä uunijuureksia ja yorkshire pudding.
Metsäkauriin ulkofilee pippurikastikkeessa sekä uunijuureksia ja yorkshire puddingia.

Joskus pitkä odotus ja kärsivällisyys palkitaan. Metsäkauris on kovin arka eläin ja sen saaminen saaliiksi on joskus pitkän odottamisen tulos. Tämäkin jäi saaliiksi juurikin tuollaisen pitkän odottamisen jälkeen. Mikään riistaliha ei ole mielestäni parempaa kuin metsäkauriin ulkofilee. Valmistin fileen kuten monet muutkin riistalihat sous videessä vakuumipussissa 55-asteessa. Tunnin kypsennys riittää hyvin, koska tarvetta ei ole mureuttaa lihaa. Sous videe-kypsennystapa on paras vaihtoehto muillekkin riistalihoille. Ulkofileet voi paistaa myös pannulla, kunhan huolehtii, että ne eivät kypsy liikaa. Lämpömittari on hyvä apuväline. Kun mittari näyttää lihan paksuimmassa kohdassa 55-astetta, on liha sopivan kypsää. Liian usein näkee riistan kypsennettävän liian kuivaksi ja liian korkeassa lämpötilassa. Kun riistaa kypsennetään liikaa, muuttuu se maksamaiseksi. Tämä johtuu siitä, että riistalihassa on vähän rasvaa ja paljon rautaa.

Pippurikastike

Ainekset:
1 rkl rosee-, viher- ja mustapippuria
1 tl Dijon-sinappia
1 dl lihalientä (riistalientä, jos saatavilla)
2 dl kuohukermaa

Ohje:
Rouhi pippurit huhmareessa. Kaada pippurit kuivalle paistinpannulle, liikuttele pippureita paistinlastalla ja paahda hetki. Kaada pippurit kattilaan. Sekoita Dijon-sinappi ja lihaliemi pippureiden joukkoon ja kiehauta. Lisää kerma ja anna kastikkeen kiehua kasaan miedolla lämmöllä n.15 minuuttia. Keitä kastiketta kasaan kunnes se on sopivan sakeaa. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Hunajaiset uunijuurekset

Ainekset:
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 lanttu
3 shalottisipuli
1 varsisellerin varsi
1 bataatti
1 rkl hunajaa
timjamia
suolaa, pippuria myllystä

Ohje:
Kuori ja pilko vihannekset peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Levitä vihannekset uunipellille. Ripottele vihannesten päälle rypsiöljyä, suolaa, mustapippuria ja hunajaa. Sekoita. Laita uuniin lämmöksi 200 astetta ja anna vihannesten olla uunissa n. 40 minuuttia. Sekoita välillä

Yorkshire pudding

Ainekset:
2 kananmunaa
100 g jauhoja
1 dl maitoa
suolaa ja pippuria myllystä
öljyä

Ohje:
Sekoita munat kulhossa kevyesti ilmaviksi. Lisää maito ja jauhot. Sekoita tasaiseksi löysäksi taikinaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna taikinan levätä tunnin verran. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen. Lisää minimuffinsivuoan koloihin noin 1 tl öljyä jokaiseen. Laita vuoka uuniin lämpiämään noin 15 minuutiksi. Ota kuuma muffinssivuoka uunista. Laita vuoan jokaiseen reikään 1-2 rkl taikinaa, siten että vuoka on noin 3/4 osaksi täynnä. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista 12-15 minuuttia, kunnes kohokkaat ovat nousseet reilusti ja ovat ilmavia ja kullan ruskeita. Anna jäähtyä hetki ja nauti lämpimänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *