Riistanvartijan vuoka, Gamekeeper’s Pie, on riistainen versio kuuluisasta englantilaisesta paimenen piiraasta tai vuoasta, Sheperd’s Pie:sta. Yleensä Sheperds’s Pie valmistetaan jauhetusta lampaanlihasta. Jos käytetään naudanlihaa, muuttuu nimi Cottage Pie:ksi.
Ainekset:
1 kg riistalihaa
5 porkkanaa
2 sipulia
1 sellerin varsi
2 tähtianista
timjamia
1 dl valkoviiniä
5 dl punaviiniä
riistalientä
1 rkl Worcester-kastiketta
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl vehnäjauhoja
Perunamuusi:
500g perunoita
50g voita
2 munankeltuaista
maitoa
suolaa
Lisää perus perunamuusiin kaksi kananmunan keltuaista, niin saat vuoan pinnnasta kauniimman värisen.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Ruskista paloitellut lihat voissa pannussa. Tähän käytin metsäjäniksen koivet ja metsäkauriin lavan.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää sipulit pataan ja paista öljyssä 5-6 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Lisää viipaloitu valkosipuli ja kypsennä vielä hetki.
Lisää lihat pataan.
Ripottele lihojen päälle pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoita.
Lisää pataan valkoviini ja keitä se lähes pois.
Lisää kattilaan punaviini, tomaattipyree, perunat, timjami, tähtianikset ja porkkanat. Lisää riistalientä (lihalientä) siten, että lihat juuri peittyvät.
Ruoanlaitossa on parasta käyttää sellaisia viinejä, mitä itse tykkäisi myös juoda.
Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Sekoita tasaiseksi ja anna padan kiehua.
Laita kansi pataan ja pata uuniin. Anna hautua uunissa 2 ½ – 3 tuntia. Tarkista välillä, että padassa on riittävästi nestettä. Lisää tarvittaessa riistalientä.
Valmista perunamuusi. Lisää perunamuusiin kaksi kananmuankeltuaista, niin se antaa valmiiseen vuokan paremman värin ja kiillon.
Kun lihat ovat muhineet uunissa kypsiksi ja mureiksi laita lihat vuokaan. Pursota lihojen päälle perunamuusia. Tässä voi käyttää taiteellista vapautta, millaisen kuvion vuoan päälle haluaa. Laita vuoka 200 -asteiseen uuniin kunnes perunamuusin pinta saa kauniin värin. Noin 20-30 minuuttia.