Rusakko, peltojänis tai kenttäjänis. Ainakin nuo nimitykset olen kuullut tuolle metsäjänistä hieman isommalle jäniseläimelle. Monesti metsäjänistä arvostetaan saaliina enemmän kuin rusakkoa, mutta itse otan keittiööni mielluummin rusakon kuin metsäjäniksen. Rusakon maku on hienostuneempi ja pehmeämpi kuin serkkunsa metsäjäniksen. Tiesitkö muuten, että rusakko on alunperin istutettu Suomeen 1914 Jokioisiin, tehtailija K. Fazerin toimesta. Sen jälkeen rusakko on levinnyt Suomeen myös luontaisesti. Rusakosta tai metsäjäniksestä kannattaa hyödyntää jauhelihaksi esim. lavat. Kaivamalla huolellisesti tulee jauhelihaa monesta muustakin paikasta.
Nykyisin rusakoita on hyvin saatavilla lähes joka paikassa Suomea. Mielestäni peltojänis olisi kuvaamampi nimi tuolle peltoalueiden eläjälle, kuin rusakko. Jos ei omista itse ajokoiraa on monia muitakin tapoja yrittää saada peltojänis saaliiksi. Pellon laitaan kun menee aamuhämärissä istuskelemaan, niin on saalis aika varmaa, ainakin tiheämmillä kannan alueille.
Tämä yksilö jäi saaliiksi Etelä-Pohjanmaalla koirani Jiipin pelto-ojasta ylös nostamana.
Ainekset:
400 g metsäjäniksen/rusakon jauhelihaa 500g
100g pekonia pilkottuna pieniksi paloiksi
75 g keitettyä riisiä
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
1 tl savustettua chilijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
½ tl korianterijauhetta
½ tl suolaa
1 kourallinen pilkottua korianteria
vehnäjauhoja
voita
Ohje:
Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita keskenään. Paista pieni lihapallo pannulla ja maista – mausta tarvittaessa lisää.
Muotoile pyörykät ja pyörittele lihapyörykät vehnäjauhoissa. Ruskista pyörykät voissa pannulla ruskeaksi.
Kaada sekaan tomaattikastiketta ja peitä pannu kannella. Anna pyöryköiden kypsyä pannussa 15-20 minuuttia. Jos haluat voit paistaa pyörykät myös uunissa, 225 asteessa noin 15 minuuttia ja lisätä ne sen jälkeen tomaattikastikkeen sekaan.
Tarjoile riisin tai pastan kanssa.
Voit käyttää valmista tomaattikastiketta jos et halua tehdä sitä itse. Hyvä tomaattiksetike tulee esim. Henri Alenin kuuluisalla reseptillä.
Ainekset:
1 purkki mutti-tai hyvänmerkkistä tomaattimurskaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,6 dl oliiviöljyä
0,5 rkl sokeria
0,5 dl punaviiniä
Ohje:
Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään miedolla lämmöllä, väh 10 min.
Lisää sokeri ja puolet tomaattimurskasta. Anna hautua 10 minuuttia ja lisää punaviini.
Sekoita koko ajan.
Kun kastike on sakeaa lisää suolaa ja mustapippuria myllystä.
Jos hifistelet, raasta kastikkeeseen puolen appelsiinin kuori. Mausta rohkeasti.
Ota kastike sivuun ja lisää 0,5 dl parasta neitsyt oliiviöljyä. Älä keitä enää.