Itsenäisyyspäivänä on yleensä aika hiljaista ja silloin onkin aikaa askarrella keittiössä pitemmän kaavan kautta. Halusin tehdä itsenäisyyspäiväksi jotain suomalaista. Mikäpä se on suomalaisempaa kuin riistaruoka. Ihan kuitenkaan en pysytellyt kaikkien raaka-aineiden kohdalla kotimaisuudessa. Heinäsorsan kaveriksi lautaselle päätyi perunaa ja appelsiinikastiketta sekä pikkelöityä punasipulia ja sitruunageeliä. Sitrushedelmien hapokkuus sopii mielestäni erittäin hyvin heinäsorsan rinnalle.
Heinäsorsan valmistin, kuten monesti teen riistalihat, sous videessä. Lämpötilaksi laitoin 56 astetta ja hieman reilun tunnin annoin olla kylvyssä. Samaa lopputulokseen pääsee paistamalla rintafileet pannulla. Pannulla paistaessa pitää olla tarkkana, eikä paistaa lihoja liian kypsiksi. Rosee on hyvä pitää päämääränä.
Appelsiinikastike
Ainekset:
2 dl tuoretta appelsiinimehua
2 dl kermaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
2 rkl maizenaa
suolaa, mustapippuria
Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kuumenna ja anna ainesten kiehua muutama minuutti. Suurusta kastike lopuksi maizenalla. Mausta suolalla ja pippurilla.
Isänmaallinen pannacotta
Itsenäisyyspäivän teemaan sopii hyvin sinivalkoinen pannacotta. Pannacotan resepti löytyy Dansukker hyytelösokeripaketin kyljestä.
Ainekset:
4–6 annosta
5 dl kermaa tai maitoa tai puolet molempia
1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
Sekoita kerma ja sokerit kattilassa, kuumenna kiehuvaksi ja keitä puoli minuuttia. Kaada seos jälkiruoka-astioihin. Hyydytä jääkaapissa parista tunnista seuraavaan päivään. Saat pannacotasta hienomman näköisen kun asetat lasit jääkaappiin hieman kyljelleen.
Sininen osa on hyydytettyä Curacao- likööriä. Laita pari liivatelehteä kylmään veteen hetkeksi Laita 2dl Curacaota kattilaan ja keitä hetki, että saat alkoholin haihdutettua pois. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää Curacaon sekaan. Jäähdytä hetki ja kaada yön yli jäähtyneen pannacotan päälle. Lippu pystyyn ja vieraat hämmästyvät 🙂