Hirvijahti käynnistyi ja hirvenlihaa on pian reilusti saatavilla kaupoissa, vaikka ei itse metsästäisikään. Hirvi on suurin riistaeläimemme. Hirviuros saattaakin painaa jopa 600kg. Suomesta kaadetaan vuosittain n. 50 000 hirveä. Ennätysvuonna kaatomäärä on ollut 60 500 hirveä. Hirvenliha on maukasta ja siitä saa tehtyä monenlaista ruokaa.
Hirvipyörykät
Ainekset:
750g hirvenjauhelihaa
100 g pekonia
2 sipulia
1 dl korppujauhoja
1 dl vettä
1 dl kermaa
1 kananmuna
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia
Silppua sipuli ja ruskista pannulla voissa.
Laita korppujauhot turpoamaan nesteisiin muutamaksi minuutiksi. Silppua pekoni ja tuore rosmariini.
Lisää korppujauhoihin muna, mausteet, pekoni ja jauheliha. Sekoita pyörykkätaikina tasaiseksi.
Pyörittele taikinasta tasakokoisia lihapyöryköitä, onnistuu helpoiten kun kastelee kädet välillä. Kypsennä pyörykät 225 -asteisessa uunissa, noin 15 minuuttia. Voit paistaa pyörykät myös pannulla erissä voi-öljyseoksessa kauniin ruskeiksi ja kypsiksi.
Viskikermakastike
Ainekset:
2 dl kuohukermaa
1/2 dl viskiä + kokille pieni ryyppy
1 tl dijonsinappia
1 rkl hunajaa
1 rkl riistafondia
suolaa, mustapippuria
Laita kattilaan kerma ja viski sekä mausteet. Kuumenna kiehumapisteeseen, laske lämpöä ja keitä kastiketta hiljalleen, kunnes kastike sakenee sopivaksi.
Tarjoa hirvipyörykät perunasoseen, puolukkasurvoksen ja pikkelöityjen kurkkujen kanssa.