Hirvi osso buco

Osso buco ja risottoa.
Osso buco ja risottoa.

Tämän hirven luonnonmukainen matka päätyi ystäväni hiipiessä sen lähettyville, kun koira oli sen pysäyttänyt keskisuomalaiseen metsään. Kaverini pyysi minua tekemään hirvestä jotain herkkua italialaiseen tapaan. Osso buco on peräisin Pohjois-Italiasta Lombardian alueelta ja se tehdään yleensä vasikanpotkista. Potkat keitetään valkoviinissä ja lihaliemessä vihannesten kanssa. Osso buco syödään risoton tai polentan kanssa, usein gremolatalla höystettynä. Pitkä haudutus herkullisessa liemessä takaa myös herkullisen lopputuloksen. Risoton valmistuksessa on tärkeää sekoittaa risottoa koko ajan keittolientä lisätessä, niin riisin tärkkelys irtoaa hyvin ja tekee risotosta kermamaisen.

Osso buco

Ainekset:
4 kiekkoa hirven potkasta
1 sipuli
2 varsisellerin vartta
2 porkkanaa
5 valkosipulin kynttä
½ dl valkoviiniä
1 rkl tomaattipyrettä
1 oksa rosmariinia
timjamia
1 laakerinlehti
5 dl kanalientä
vehnäjauhoja
suolaa, pippuria

Sidottu hirvenpotka.
Sidottu hirvenpotka.

Pilko vihannekset. Kuulota sipulit padassa, lisää pataan porkkanat, sellerit, valkosipulit, laakerinlehti, rosmariini ja timjami. Lisää valkoviini ja anna kiehua kunnes viini on vähetynyt puoleen. On tärkeää, että kaikki alkoholi ehtii haihtua. Sen jälkeen lisätään tomaattipyre ja loraus port-viiniä antamaan makeutta. Jos haluat, että potkat pysyvät kasassa paremmin sido ne paistinlangalla nippuun. Voi leikata veitsellä viiltoja potkia ympäröiviin kalvoihin niin kalvot eivät kiristä potkaa kuperaksi. Jauhota potkat ympäriinsä ja ruskista ne kauttaaltaan pannulla. Laita ruskistetut potkat pataan ja lisää kanalientä niin, että 2/3 osaa potkista peittyy. Mausta teelusikallisella suolaa ja rouhi sekaan myllystä mustapippuria.

Lämmitä uuni 185 asteeseen. Laita pata uuniin pariksi tunniksi. Liha on kypsää, kun se irtoaa helposti luusta. Italialainen kokki lisäisi kivettömiä oliiveja sekaan ennen tarjoilua. Raasta annoksen päälle vielä hieman sitruunankuorta.
Mamma mia, tämän kun tarjoilee vaimolle illalliseksi hyvän viinin kera, on Ihanalle miehelle ”pöytä katettu” loppuillaksi.

Risotto

5 dl kanalientä
1 shalottisipuli
oliiviöljyä
2 dl Arborio riisiä
2 dl valkoviiniä
25g Parmesan juustoa
50g voita

Laita kanaliemi kattilaan ja lämmitä kiehuvaksi. Risottoon lisätään kanaliemi kuumana, joten pidä se koko ajan lämpimänä. Pilko sipuli. Kuullota sipulia hetki pannulla. Lisää riisi pannulle ja kuullota riisiä kunnes jyvät ovat reunoiltaan läpikuultavia.
Kaada pannulle 2 dl hyvää valkoviiniä. Keitä kunnes lähes kaikki neste on haihtunut pannulta. Lisää kauhallinen kanalientä, keitä kunnes se on lähes haihtunut ja lisää taas kauhallinen kanalientä pannulle ja keittele se pois. Toista kunnes riisi on lähes kypsää. Lisää loput kanaliemet sekaan. Keitä ja sekoita kunnes riisi on kypsää. Risoton tulee olla löysää ja kermamaista.
Raasta sekaan parmesan juustoa ja lisää nokare voita. Keitä vielä hetki, kunnes juusto ja voi ovat sulaneet sekaan. Hyvä ristotto syntyy siitä, että sitä sekoitetaan koko kypsennyksen ajan.

Gremolata

Ainekset:
Puntti tuoretta persiljaa
½ sitruunan kuorta
1 valkosipulin kynsi
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunan mehua
suolaa, pippuria

Pilko ainekset ja sekoita ne kupissa oliiviöljyn kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *