Olen varmasti muissakin resepteissäni kertonut kuinka, jänikset ovat parhaimmillaan pataruoissa. Mielestäni padat ovat nimenomaan parhaita talvella, kun ulkona on kylmä. Mikäs silloin parempaa kuin hitaasti hautunut riistainen lihapata. Tämän rakuunajäniksen resepti on kulkenut mukanani pitkään, en edes muista milloin olisin sitä ensimmäisen kerran valmistanut. Hyvää sen täytyy olla kun sitä tulee tehtyä aina uudestaan.
4-6 annosta
1 jänis noin 1,5 kg
1 ½ tl suolaa
½ tl vastajauhettua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
1 dl lihalientä
2 dl ranskankermaa
1 rkl hienonnettua tuoretta rakuunaa
Paloittele jänis ns. patavalmiiksi siten, että se mahtuu pataan.
Kuori ja hienonna sipulit, murskaa valkosipulinkynnet. Laita sipulit, valkosipulit ja rakuuna savipadan pohjalle. Mausta jäniksenpalat suolalla ja pippurilla ja nosta palat sipuleiden päälle pataan. Lisää sitruunanmehu ja lihaliemi. Nosta kansi päälle ja pane pata uuniin 225 asteeseen ja kypsennä ruokaa n. 1½ tuntia.
Kokeile, että lihat irtoavat luista. Ota lihapalat padasta pois ja sekoita ranskankerma liemen joukkoon. Irroittele luut ja laita lihapalat takaisin pataan ja takaisin uuniin viideksi minuutiksi ilman kantta.
Ota pata uunista. Ripottele padan pinnalle reilusti tuoretta rakuunaa.
Tarjoa perunamuusin, pastan tai vaikka tomaattisalaatin kanssa.