Pyytä ja päärynä-juuriselleripyrettä

Pyy, päärynä-juuriselleripyre, perunasouffle, marinoitua sipulia ja sitrusgeeliä.
Pyy, päärynä-juuriselleripyre, perunasouffle, marinoitua sipulia ja sitrusgeeliä.

Pyy on parhaan makuinen riistalinnuistamme. Yhdestä pyystä riittää yhdelle ruokailijalle, kun siihen tehdään hyvät lisukkeet. Valmistin pyyn sous-videessä 55-asteessa, vähän reilun tunnin kypsennysajalla. Sen jälkeen nopeasti kaunis väri kuumalla pannulla voissa. Pyyn voi myös valmistaa uunissa paistamalla ensin pannulla ruskeaksi ja sen jälkeen 150-asteiseen uuniin. Kannattaa käyttää lämpömittaria ja ottaa pyy pois uunista kun sisälämpö on 55 astetta.

Perunasouffle

Perunasoufflen valmistus on jotenkin henkimaailman touhua. Joskus onnistuu, joskus ei. Tavoite on saada ohuista perunasiivuista ilmapallo. Siivuta ensin peruna mandoliinilla millin ohuiksi siivuiksi, kuivaa siivut ja levitä puolille siivuille perunajauhoja ohuelti. Toisille siivuille kananmunan valkuaista pensselillä. Sitten siivut päällekkäin. Leikkaa siivuista pyöreitä siivuja, käytin pientä snapsilasia apuna. Uppopaista 150-asteisessa öljyssä koko ajan liikuttaen ja lapo kuumaa öljyä lusikalla perunoiden päälle. Usein epäonnistun tässä, eikä peruna lähde jostain syystä pullistumaan. Enkä tälle keksinyt suomalaista nimeäkään. Mystistä on tämä. Videosta voi katsoa mallia.

Päärynä- juuriselleripyree

100g juuriselleriä
1 iso päärynä
1 dl kermaa
laakerinlehti
suolaa ja pippuria

Kuori ja pilko juuriselleri ja päärynä. Keitä lintu- tai kanaliemessä 20 minuuttia. Laita sekaan myös laakerinlehti. Kun selleri ja päärynä ovat pehmeitä, valuta liemi pois kattilasta. Aja ainekset soseeksi tehosekoittimella, lisää kermaa vähitellen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *