Perinteisesti pääsiäisenä syödään paljon lammasta, mutta mitäpä se metsästäjä muuta haluaa pääsiäisenäkään kuin jotain riistaa. Tälläkin kertaa annoin lampaiden siis juoksennella ainakin toistaiseksi. Pakastimesta löytyi viime syksynä saaliiksi saadun rusakon fileet, joten siitäpä sitten pääsiäisherkkua valmistamaan.
Siisti jäniksen fileet leikkaamalla kalvot pois fileen pinnalta. Paista fileet voissa kuumalla pannulla. Jäniksen fileet ovat pienet, joten minuutti puoleltaan riittää. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Jos sinulla on sous videe vehkeitä kotona saat kypsyyden tarkemmin haluamaksesi. Tässä oli lämpöä 55C ja aika 2-3h.
Kermainen riistakastike
5 dl riista- tai lihalientä
2 rkl voita
2 rkl jauhoja
1 rkl mustaherukkahyytelöä
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
1 iso sipuli
2 dl kermaa
Pilko vihannekset. Kuumenna riista- tai lihaliemi. Jätä liemi odottamaan liedelle.
Sulata voi pannulla tai paistokasarissa. Lisää vehnäjauhot ja ruskista keskilämmöllä samalla sekoitellen, kunnes seos on tumman ruskeaa. Lisää kuuma lihaliemi pienissä erissä samalla sekoittaen. Lisää pilkotut vihannekset. Anna kiehua kymmenen minuuttia. Mausta pippurilla ja suolalla. Siivilöi kastike. Laita kastike takaisin liedelle ja lisää mustaherukkahyytelö ja kerma. Sekoittele ja keitä kunnes kastike on sopivan sakeaa.
Perunakroketti
½ kg jauhoisia perunoita
2 rkl voita
100 g parmesanjuustoa
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl pankojauhoja
suolaa.pippuria
rypsiöljyä friteeraamiseen
Keitä perunat kuorineen kypsiksi, n. 20 minuuttia. Kuori perunat kuumina ja paina perunat siivilän läpi ”lumeksi”. Sekoita joukkoon voi, suola ja pippuri. Anna jäähtyä.
Raasta parmesanjuusto perunan joukkoon. Sekoita ja pyöritä massasta käsin tasakokoista pyöryköitä tai soikiota.
Vatkaa munan rakenne rikki. Mittaa jauhot eri kulhoihin. Pyöritä kroketit ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa.
Lämmitä öljy kattilassa 180-asteiseksi. Keitä kroketit öljyssä kullankeltaisiksi. Valuta ylimääräinen rasva talouspaperilla.
Bataattipyre
Kaupassa sattui olemaan violettia bataattia, joten ajattelin käyttää sitä näin pääsiäisenä. Tähän käy myös perus bataatti aivan yhtä hyvin. Kuori ja pilko bataatti. Keitä kattilassa n. 15 minuuttia kunnes bataatti on pehmennyt. Soseuta keitetyt bataatit joko sauvasekoittimella tai blenderillä samalla lisäten kermaa sekaan kunnes sose on sopivan paksuista. Mausta suolalla ja pippurilla.