Riistaa leikatessa tulee myös paljon jauhelihaa sellaisista ruhon osista, mitä ei pidetä niin kovin arvokkaana. Kunnolliseen lihamyllyyn kannattaa satsata hieman, sillä se lisää riistan monikäyttöisyyttä ja ne vähemmän arvokkaat ruhonosat tulee käytetyksi. Isommista riistaeläimistä tulee paljon hyvää jauhelihaa kun jaksaa kaivella esimerkiksi kylkiluiden välit. Hyödynsin kauriista jauhettua lihaa tekemällä siitä ohuet, myös saiturin lehtipihviksi sanotut leikkeet. Siihen sopivat lisukkeet niin onpa hyvää ja vähällä vaivalla.
Jauhelihaleikkeet
Ainekset:
100-150g riistan jauhelihaa
suolaa, pippuria
Ota noin 100-150g riistan jauhelihaa ja muotoile siitä pyöreä pallo. Laita pallo leivinpaperin päälle ja painele alkuun pyöreä muoto. Ohenna leike millin paksuiseksi kaulimella kahden leivinpaperin välissä. Mausta suolalla ja rouhi päälle vielä hieman mustapippuria myllystä. Laita leikkeet pakastimeen. Pyri pitämään ne mahdollisimman litteinä ja laita leivinpapaeria leikkeiden väliin, niin ne eivät tartu toisiinsa.
Kun leikkeet ovat jäätyneet, ota ne pois pakastimesta ja laita ne jäisenä kuumalle pannulle yksi kerrallaan. Paista vain hetki molemmilta puolilta.
Uuniperuna
Valitse uuniperunoiksi jokin jauhoinen perunalajike (esim. Rosamunda). Valitse mahdollisimman isoja eli ainakin 200 g painoisia perunoita.
Puhdista ja pese perunat huolellisesti ja kuivaa pinta talouspaperilla. Pistele perunoihin reikiä haarukalla. Laita perunat uunipellille ja kypsennä niitä 225 asteessa runsas tunti. Älä kääri perunoita folioon, niin saat niihin rapean kuoren.
Leikkaa perunaan ristiviilto ja purista perunaa kasaan päistä, niin saat täytteelle tilaa. Tarjoa maustevoin, ranskankerman tai kermaviilitäytteiden kanssa.
Kermaviilitäyte uuniperunoille
Ota 200 g kermaviiliä.
Lisää kermaviiliin 1 dl kinkkusuikaleita, 1 rkl Dijon-sinappia, 1 rkl sitruunan mehua, kevätsipulin varsi pilkottuna, suolaa ja pippuria. Sekoita ainekset ja tarjoa uuniperunan kanssa.