Hirvaskankaan hirven sisäfilepihvit, parsaa ja bearnaisekastiketta

Hirven sisäfilepihvi,  parsaa ja bearnaisekastiketta.
Hirven sisäfilepihvi, parsaa ja bearnaisekastiketta.

Hyvä ystäväni antoi minulle palat hirven sisäfilettä ja pyysi minua tekemään jotain hyvää hirvenlihasta. Perinteenähän Suomessa on tehdä hirvenlihasta kastikkeita tai laittaa paisti uuniin. Itse olen syönyt lapsuuteni hirveä monessa eri muodossa, usein se oli juurikin sitä hirvenlihakastiketta ja perunoita. Kun sain käsiini parhaat palat kytikseltä ammutusta hirvestä tein siitä hyvät pihvit samaan tyyliin kuten pihvit tehdään naudanlihastakin. Naudanlihassa ja hirvenlihassa ei kovinkaan isoja eroja ole, joten samanlainen kypsennys sopii molemmille. Itseasiassa olen kerran tehnyt sokkotestin, missä oli hirven- ja naudanpaistia valmistettuna samalla tavalla. Kohdeyleisö maistoi lihoja tietämättä kumpaa elukkaa ko. lihapala oli. He eivät erottaneet maun perusteella menikö suuhun hirveä vai nautaa. Metsästäjälle (myös metsästäjän ystävälle) on tietysti suurempi herkku syödä lihaa, minkä alkuperä on tiedossa.

Sisäfileet

Leikkaa hirven siivotusta sisäfileestä tasalaatuiset noin 150-200g pihvit. Sipaise pihvien pinnalle molemmin puolin hieman sinappia. Sinappi antaa makua ja ennen kaikkea mukavan makean paistopinnan. Paista pihvit molemmin puolin voissa kuumalla pannulla ja laita ne 200 -asteiseen uuniin 6:ksi minuutiksi. Voit käyttää myös lämpömittaria. Pihvi on valmis kun sisälämpötila on 52-56 astetta sen mukaan, millaisen kypsyyden haluat. Anna pihvin vetäytyä foliossa kymmenisen minuuttia. Lihan päälle laitoin vielä tarjoiluun pikkelöityjä sinapinsiemeniä.

Parsa

Parsa-aika alkaa olemaan parhaimillaan näin keväällä. Kuori parsat ja laita ne minigrip pussiin. Kaada sekaan ruokaöljyä siten, että parsat uppoavat öljyyn. Laita pussi kiinni ja laita pussi kiehuvaan veteen. Sammuta levy. Anna pussin olla vedessä 15 minuuttia. Näin valmistettuna parsoista ei tule pehmeitä lötkyjä, vaan napakampia ja suutuntuma on parempi.

Bearnaisekastike

Perinteinen kastike parsan kanssa on hollandaisekastike. Hollandaisesta saa bearnaisekastikkeen lisäämällä siihen pilkottua rakuunaa.

2 munankeltuaista
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl vettä
110 g voita sulatettuna
1 tl situunan mehua
2 rkl pilkottua tuoretta rakuunaa
pippuria, suolaa

Sekoita kananmunan keltuaiset valkoviinietikkaan ja lisää 1 tl vettä ja samanverran sitruunanehua. Lämmitä seos vesihauteessa, vesi ei saa osua astian pohjaan. Varo kypsentämästä liikaa. Lisää sulatettu voi ohuena nauhana keltuaisiin ja sekoita vimmatusti noin 2-3 minuuttia. Sekoita kunnes kastike on yhtä paksua kuin majoneesi. Lisää 1-2 rkl pilkottua rakuunaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

One thought on “Hirvaskankaan hirven sisäfilepihvit, parsaa ja bearnaisekastiketta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *