Rillette on ranskalainen alkuruoka. Se on mausteliemessä kypsennettyä, erittäin ylikypsää lihaa. Liha on revitään suikaleiksi tarjoillaan usein alkupalana leivän päällä. Rilletteen käy hyvin riistalintujen koipilihat. Rilleten voi pakata folioon pötköksi jääkaappiin ja leikata seuraavana päivänä siitä siivuja. Siivut paistinpannulle hetkeksi, niin onpas herkku valmista. Ranskalainen kokki paistaisi siivut hanhen- tai ankan rasvassa.
Ainekset:
Linnun koipia. Tähän voi käyttää muutakin lihaa. Itse käytin fasaanin ja metson koivet.
1 sipuli
1 palsternakkaa
1 porkkana
1 sellerin varsi
1 valkosipulinkynsi
5 dl lintu tai lihalientä
2 laakerinlehteä
1 tl suolaa
Paloittele sipulit, porkkana ja palsternakka reiluiksi paloiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kypsennä lihaa mausteliemessä noin 2 tuntia. Tarkista välillä, että nestettä on sen verran, että lihat ovat peittyneet. Kun liha irtoaa helposti luista, revi liha haarukalla pieniksi säikeiksi. Tässä voit vielä valita teetkö rilleten vai pateen. Niiden ero on vain siinä, kuinka hienoksi massaksi lihat jauhetaan. Jos haluat tehdä pateeta, voit laittaa lihat tehosekoittimeen ja pyöräyttää ne siellä sopivan hienoksi tai rouheaksi. Kostuta lihaa keittoliemellä ja mausta tarvittaessa suolalla ja pyöräytä pippurimyllystä pippuria sekaan. Voit tarjoilla rilleten tai pateen heti tai tehdä siitä folion avulla pyöreän pötkön. Laita se jääkaappiin ja leikkaa seuraavana päivänä siivuja. Paista siivut ja tarjoile lämpimänä. Säilytä rillette ilmatiiviissä astiassa ja kaada sen päälle ankanrasvaa, siten että lihat peittyvät. Rasva muodostaa rilleten päälle ilmatiiviin kannen. Voit käyttää myös voita. Rillette säilyy jääkaapissa pari viikkoa.