Pasta bolognese eli tomaattinen jauhelihakastike on klassikko italialainen ruokalaji, joka valmistetaan yleensä naudan jauhelihasta. Metsäkauriista tulee yleensä myös jauhelihaa, ja se on täydellinen jauheliha myös bolognese kastikkeeseen.
Bolognese kastike
Ainekset:
1 purkki tomaattimurskkaa
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
400 g metsäkauriin jauhelihaa
1 iso sipuli hienoksi silputtuna
1 porkkana pieninä paloina
1/2 sellerin varsi hienoksi silputtuna
1 valkosipulinkynsi viipaloituna
oliiviöljyä
1 laakerinlehti
1/4 tl muskottipähkinää
suolaa, pippuria
Kuumenna öljy isossa ja paksupohjaisessa, kannellisessa kattilassa.
Lisää sipuli, porkkana ja selleri ja kypsennä pienellä lämmöllä 15 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Lisää valkosipuli ja kypsennä vielä 5 minuuttia.
Nosta lämpöä ja lisää jauhelihat. Ruskista jauheliha.
Lisää tomaattimurska ja aurinkokuivatut tomaatit, laakerinlehti ja muskottipähkinä. Kun kastike alkaa kiehua, laske lämpöä ja peitä kattila kannella.
Anna hautua n. 20 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.
Spagetti
Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaisesti. Spagetin kypsyys kannattaa tarkistaa pari minuuttia ennen pakkauksen keittohjeen aikaa aikaisemmin. Usein tuo aika on liian pitkä. Spagetissa pitää olla hieman suutuntumaa eli al dente.
Pesto
Ainekset:
nippu basilikaa
30g pinjansiemeniä
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
suolaa
Laita ainekset tehosekoittimeen ja lisää sekaan oliiviöljyä niin, että saat sopivan paksuista massaa.
Tarjoile spagetti bolognese peston ja parmesan juuston kanssa. Juuston voi raastaa annoksen päälle tai veistää juustosta ohuita siivuja. Raasta vielä annoksen päälle hieman limen kuorta.