Heinäsorsaa ja parsaa

Heinäsorsaa, Yorkshire puddingia, parsaa ja hollandaise-kastiketta.
Heinäsorsaa, Yorkshire puddingia, parsaa ja hollandaise-kastiketta.

Heinäsorsa

Yleensä nyljen saaliiksi saamani linnut ihan vaan laiskuttani. Nyppiminen tuntuu niin vaivalloiselta ja sotkuiselta. Tämän sorsan kuitenkin nypin, kun sorsajahdissa oli hieman rauhallisempi aika aamulennon jälkeen. Useimmiten valmistan lihat nykyisin sous vide-keittimellä. Sillä saa kypsyyden kohdalleen helposti. Tällä kertaa paistoin sorsan rintafileet nahkoineen paistinpannulla.

Anna paistinpannun kuumentua aivan kuumaksi. Kun pannu on kuuma lisää öljy ja kun se on kuumentunut lisää reilu nokare voita. Aseta sorsanrinnat nahkapuoli alaspäin paistinpannuun. Anna lihojen paistua kuumassa rasvassa rauhassa, noin 5 minuuttia tai kunnes nahka on rapea ja ruskistunut kauniisti. Käännä fileet ja jatka paistamista toiselta puolelta viitisen minuuttia tai kunnes toinenkin puoli on ruskistunut.
Hyvään tulokseen pääsee käyttämällä sisälämpömittaria. Rintafileet ovat valmiit kun sisälämpötila on 53-55 astetta. Laita fileet vetäytymään folioon muutamaksi minuutiksi. Tavoite olisi että lihat ovat sisältä roseen värisiä

Yorkshire pudding

Yorkshire pudding Englannin pohjoisosista peräisin oleva ja Yorkshiren kreivikunnan mukaan nimetty, suolaista pannaria muistuttava ruoka. Yorkshire pudding tehdään pieniin muffinsivuokiin.

Ainekset:
2 kananmunaa
100 g jauhoja
1 dl maitoa
suolaa ja pippuria myllystä
öljyä

Sekoita munat kulhossa kevyesti ilmaviksi. Lisää maito ja jauhot. Sekoita tasaiseksi löysäksi taikinaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna taikinan levätä tunnin verran. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen. Lisää vuokaan noin 1 rkl öljyä ja nokare voita. Laita vuoka uuniin lämpiämään noin 15 minuutiksi. Ota kuuma vuoka uunista. Kaada taikina vuokaan. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista 20 minuuttia, kunnes kohokas on noussut reilusti ja on kullan ruskea. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa annospalat lautaselle.

Parsat

Katkaise parsoista puumainen tyviosa pois. Tunnet puumaisen osan rajan kun painat parsaa kynnellä varovasti. Kuori parsat ja laita ne suljettavaan minigrip pussiin. Kaada pussiin öljyä, niin että parsat peittyvät. Laita pussi kiehuvaan veteen ja sammuta levy. Anna parsojen hautua kattilassa 15 minuuttia. Ota sen jälkeen parsat pois öljystä ja kuivaa ne talouspaperilla. Ripottele hieman suolaa päälle.

Mushy peas tuli tutuksi kun kävimme Lontoossa. Mushy peas tarjoillaan usein fish and chips annoksen kanssa.Ne maistuvat hyvin myös paistosten, piirakoiden, perunamuusin sekä pataruokien kanssaseurassa. Raaka-aineet ovat hyvin yksinkertaiset, mutta lopputulos on herkullinen.

Muusatut herneet

Ainekset:
1 pss pakasteherneitä
sitruunan mehua
mintunlehtiä
kermaa
suolaa, pippuria

Helpoin tapa tehdä muusattuja herneitä on käyttää pakasteherneitä. Keitä herneitä muutama minuutti ja valuta vesi pois. Laita herneet takaisin kattilaan ja lisää loraus kermaa ja muutama mintunlehti. Lisää vielä pari ruokalusikallista sitruunan mehua. Muusaa herneet kattilassa sauvasekoittimella tai vaikka puunuijalla. Tarkoitus on että heneet ovat murskana mutta ei kuitenkaan pyreenä. Maista välillä ja lisäile aineksia oman makusi mukaan.

Hollandaisekastike

Ainekset:
2 munankeltuaista
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl vettä
110 g voita sulatettuna
1 tl situunan mehua
pippuria, suolaa

Sekoita kananmunan keltuaiset valkoviinietikkaan ja lisää 1 tl vettä ja samanverran sitruunanehua. Lämmitä seos vesihauteessa, vesi ei saa osua astian pohjaan. Varo kypsentämästä liikaa. Lisää sulatettu voi ohuena nauhana keltuaisiin ja sekoita vimmatusti noin 2-3 minuuttia. Sekoita kunnes kastike on yhtä paksua kuin majoneesi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *