Jänispata

Pitkään muhinut herkullinen jänispata ja perunamuusia.
Pitkään muhinut herkullinen jänispata ja perunamuusia.

Jäniksen metsästysaika on nyt lumisena aikana helmikuussa parhaimmillaan. Tosin lunta alkaa olla paikoitellen jo niin paljon, että koirankin on vaikea liikkua maastossa. Jänisjahti ajavan koiran kanssa on yksi jännittävimpiä metsästysmuotoja. On hienoa kuunnella koiran haukkua ja odotella mihin jänis ja koira suuntaavat. Haukun lähestyessä alkaa pulssi nousemaan. Onnistuneen kaadon jälkeen verestän jäniksen heti, kunhan koira on ensin kuitenkin ehtinyt kaadolle. Pari päivää riiputusta ja takki pois pupulta. Yleensä irroittelen ulko- ja sisäfileet ja käytän ne ruokaan erillisinä. Koivet ovat erinomaisia käristykseen tai pataruokaan. Tähän käytin parin jäniksen koivet. Ruokaa tuli kahden ihmisen ruokakuntaan niin paljon, että siitä riittää syötävää useammaksi kerraksi. Nyt saatiin myös hyvä ystävä paikalle ruoka-aikaan. Pataruoat ovat siitä hyviä, että ne vaan paranevat ajan myötä.

Vihannekset.

Ainekset:
2:n jäniksen etu-ja takakoivet
3 sipulia
3 porkkanaa
1 sellerin varsi
4 valkosipulin kynttä
½ dl punaviinietikkaa
n. 5 dl lihalientä
n. 5dl punaviiniä
300 g mustia papuja
2 tl mustapippuria
1-2 tl suolaa
Voita paistamiseen

Ohje:
Keitä koipia noin tunti, siten että lihat irtoavat luista. Irroittele ja pilko lihat ja paista niihen pannulla voissa nätit pinnat. Siirrä lihat pataan. Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla. Pilko sipulit, porkkanat, sellerin varsi ja valkosipulit. Kuullota sipuleita pannulla voissa miedolla lämmöllä noin 15 minuutia, kunnes ne ovat karamellisoituneet. Lisää pannulle sipuleiden joukkoon tilkka punaviinietikka, porkkanat, selleri, valkosipulit. Paista hetki.

Lisää kasvikset ja pavut pataan ja kaada pataan punaviini ja lihalientä niin, että lihat peittyvät reilusti. Punaviiniksi kannattaa valita sellainen punaviini, mistä pitää muutenkin. Sekoita ja laita kansi päälle. Siirrä 175 -asteiseeen uuniin 2-2½ tunniksi.
Nauti perunamuusin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *