Joulumetso

Metsoa, perunapaistos ja porkkanapyrettä.
Metsoa, perunapaistos ja porkkanapyrettä.

Joskus harvoin kun saa metson saaliiksi olen pyrkinyt säästämään sen jouluateriaksi. Varsinaisesta jouluateriasta jäi metson rintaa myös seuraavaksi päiväksi, joten tein siihen muutamia lisukkeita. Perinteisesti metso laitetaan uunissa kokonaisena. Olen ennen myös itse tehnyt sen niin. Uunissa se vaan tuppaa kuivumaan liikaa, eikä kypsyyttä saa mielestäni kohdalleen. Sous vide -keittimen ansiosta saan metsonkin kypsyyden juuri sellaiseksi kuin haluan.

Metso, minä ja Jiippi
Metso, minä ja Jiippi

Tämän metson tarina alkoi toisena päivänä kanalintukauden alussa. Jiippi juoksi vanhan männikön ja hakkuuaukon rajan tuntumassa. Seurasin Jiipin menoa ja yhtäkkiä Jiippi pysähtyikin seisomaan täydestä vauhdista. Eipä kestänyt metso seisonnassa vaan pyrähti lentoon. Ammuin isoa mustaa vanhalla Sauer&Sohnilla. Huomasin heti laukauksen jälkeen, että nyt sattui. Lintu ei kuitenkaan tippunut heti alas vaan pyrki nuoren männyn oksalle istumaan. Katselin jo paikkaa toiselle laukaukselle. Samassa se kuitenkin tippui puun juurelle. Jiippi juoksi paikalle ja jäi uudelleen lintua seisomaan parin metrin päähän siitä. Menin itse paikalle, niin eiköhän tuo yrittänyt juoksemalla karkuun. Jiippi oli nopeampi ja nappasi isoa mustaa lintua kaulasta kiinni. Oli hieno tilanne ja saaliiksi saatiin komean kokoinen metso. Parhaita metsästystilanteita ovat juurikin nuo, kun ollaan toimittu koiran kanssa tiiminä.

Metso sous videessä

Leikkaa metson rintalihat irti ja laita ne suolan kanssa vakuumiin, molemmat omiin pusseihinsa. Itse pidän lihasta mediumina joten 55-58 astetta on sopiva myös riistalihoille. Tällä kertaa säädin lämmön 58:aan asteeseen. Metson rintafileet ovat aika paksut, joten pari tuntia on hyvä aika niille. Pienemmille riistalinnulle riittää yksi tunti. Parin tunnin päästä lihat pois pusseista ja nopea paisto kuumalla pannulla voissa. Tarkoitus on vain paistaa pintaan maukas paistopinta. Sen jälkeen hetkeksi folioon vetäytymään.

Perunapaistos

Tee normaalisti perunamuusi jauhoisista perunoista. Lisää perunamuusiin kananmunan keltuainen. Paista perunamuusi pannulla, siten että se hieman ruskistuu. Hyvän perunamuusin salaisuus on hyvänmakuinen ja tarkoitukseensa sopiva peruna esimerkiksi Rosamunda tai Bellarosa.

Porkkanapyre

Leikkaa porkkanasta kiekkoja. Paista niitä hetki pannulla voissa ja keitä sen jälkeen kypsäksi kanaliemessä. Laita kypsät porkanat blenderiin ja aja sileäksi massaksi. Lisää sekaan hieman kermaa. Mausta pippurilla ja suolalla. Voit laittaa sekaan myös puoli teelusikallista muskottipähkinää. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *