Kyyhkyä ja risottoa

Ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä kyyhykn rintaa, parsaa ja risottoa.
Ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä kyyhykn rintaa, parsaa ja risottoa.

Italialainen ruoka maistuu aina ja tällä kertaa teinkin kyyhkyä ja risottoa. Italialainen ruoka ilman parmesaania on teeskentelyä, joten tein parmesaanista rullan koristeeksi ja sen sisään höyrytin parsaa. Kyyhky on taattua keskisuomalaista lähiruokaa ja peräisin Laukaasta. Pidämme pienellä porukalla kyyhkynruokintapaikkaa ja sieltä saadaan saaliiksi muutamia kymmeniä lintuja vuosittain. Sepelkyyhkykanta kasvaa voimakkaasti ja kanta kestää hyvin isonkin verotuksen. Kyyhkyjahtiin lähdetäänkin nykyisin yhtä innokkaasti kuin aikanaan sorsajahtiin.

Viiniksi löysin Alkon viiniasiantuntijan kanssa kyyhkyn pariksi italialaisen Cafaggio Chianti Classicon vuodelta 2016 Toscanasta. Aivan erinomainen viini. Alkon www-sivuilta kannattaa hyödyntää chattipalvelua. Sieltä saa asiantuntijan opastusta viinien valintaan.

Ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä kyyhkynrintaa

Kyyhkyn rintalihat 2kpl/ruokailija
Ilmakuivattua kinkkua tai pekonia
Suolaa, pippuria
Voita paistamiseen

Leikkaa kyyhkyn rintalihat irti ja kääri ne ilmakuivattuun kinkkuun. Kääri lihat kelmuun tiukaksi pyöreäksi paketiksi ja sido päät narulla. Paketin tulee illa vedenpitävä. Laita paketit jääkaappiin pariksi tunniksi. Voit maustaa lihat myöhemmin, koska tässä vaiheessa siitä ei ole juurikaan hyötyä. Laita lihapaketit sous vide -keittimeen ja hauduta 55 asteessa 1 tunti. Noin tunnin päästä ota lihat pois vedestä ja avaa paketit. Paista lihat voissa kuumalla pannulla ympäriinsä nopeasti. Mausta suolalla ja pippurilla. 55 asteessa lihasta tulee medium -. Jos haluat kypsempää lisää lämpöä. Yli 58 astetta on jo liian kypsää ja riista alkaa muuttua maksamaisesksi.

Risotto

5 dl kanalientä
1 sipuli
oliiviöljyä
2 dl Arborio riisiä
2 dl valkoviiniä
25g Parmesan juustoa
50g voita
1g sahramia

Laita kanaliemi kattilaan ja läämmitä kiehuvaksi. Risottoon lisätään kanaliemi kuumana, joten pidä se lämpimänä.

Pilko sipuli ja kuullota se oliiviöljyssä pehmeäksi, älä ruskista. Lisää riisi pannulle ja kuullota riisiä kunnes jyvät ovat reunoiltaan läpikuultavia.
Kaada pannulle 2 dl valkoviiniä. Käytä sellaista valkoviiniä mistä pidät juotunakin. Keitä kunnes lähes kaikki neste on haihtunut pannulta. Lisää kauhallinen kanalientä, keitä kunnes se on lähes haihtunut ja lisää taas kauhallinen kanalientä pannulle ja keittele se pois. Toista kunnes riisi on lähes kypsää. Lisää loput kanaliemet sekaan sekä sahrami. Keitä ja sekoita kunnes riisi on kypsää. Huom! Risoton tulee olla löysää, ei puuroa.
Raasta sekaan parmesan juusto, voi ja öljy. Keitä vielä hetki, kunnes juusto ja voi ovat sulaneet sekaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *