Kyyhkyä ja Yorkshire puddingia

Metsästyskausi starttaa Suomessa 10. 8 alkavalla kyyhkyjahdilla. Kyyhkyjahti onkin noussut metsästäjien suosikiksi, ennen selvää ykkössijaa pitäneen sorsajahdin ohi. Kyyhykanta on runsas ja kasvaa voimakkaasti. Tummalihaisen kyyhkyn kanssa voi tarjoilla vahvoja makuja ja hyviä viinejä. Yorkshire pudding on helppo tehdä ja se sopii todella hyvin erilaisten liharuokien kanssa.

Valmistin kyyhkyn rintalihat sous videe -keittimessä 55 asteessa. Lihat olivat hautumassa noin 1,5 tuntia. Sen jälkeen maustoin lihat suolalla ja pippurilla ja paistoin kuumassa pannussa molemmat puolet nopeasti.

Yorkshire pudding

Yorkshire pudding Englannin pohjoisosista peräisin oleva ja Yorkshiren kreivikunnan mukaan nimetty, suolaista pannaria muistuttava ruoka. Monesti Yorkshire pudding tehdään pieniin muffinsivuokiin. Nyt tein sen isompaan vuokaan ja leikkasin annokset veitsellä.

Ainekset:
2 kananmunaa
100 g jauhoja
1 dl maitoa
suolaa ja pippuria myllystä
öljyä

Sekoita munat kulhossa kevyesti ilmaviksi. Lisää maito ja jauhot. Sekoita tasaiseksi löysäksi taikinaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna taikinan levätä tunnin verran. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen. Lisää vuokaan noin 1 rkl öljyä ja nokare voita. Laita vuoka uuniin lämpiämään noin 15 minuutiksi. Ota kuuma vuoka uunista. Kaada taikina vuokaan. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista 20 minuuttia, kunnes kohokas on noussut reilusti ja on kullan ruskea. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa annospalat lautaselle.

Viinirypäle-Shamppajakastike

Ainekset:
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl hienonnettua sipulia
10 viinirypälettä
2 dl kanalientä
1 dl kuohuviiniä
50g voita
valkopippuria, suolaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
persiljaa

Kuullota voi kattilassa ja lisää vehnäjauho, kypsennä luunvalkoiseksi. Lisää kanaliemi ja anna sakeentua. Lisää sokeri ja halkaistut viinirypäleet. Keitä hetki ja lisää kuohuviini. Vatkaa voi kastikkeen joukkoon ja mausta valkpippurilla ja suolalla. Lisää tilkka balsamiviinietikkaa. Tarkista maku ja koristele kastike hienonntetulla persiljalla.

Punajuuri pyree

Kypsennä punajuuri vesihauteessa uunissa 210 asteessa 2h. Kuori punajuuri ja laita blenderiin. Lisää keitinmehua vähän kerrallaan, noin puolet punajuurien määrästä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää 1 rkl ranskankermaa ja tilkka oliivioljyä. Aja samettiseksi massaksi blenderissä.

Hernepyre

Keitä pakasteherneitä pari minuuttia kattilassa yhdessä muutaman mintun lehden kanssa. Laita herneet ja mintut blederiin, m lisää hieman kermaa, suolaa ja pippuria. Aja sileäksi massaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *