Metsäkauriin liha on mielestäni ehdottomasti parasta riistalihaa, mitä riistanisäkkäistä voidaan saada. Sisäfileet ovat kovin pienet, mutta ulkofileet ovat noin 200-300 gramman painoisia, joten yhdestä ulkofileestä riittää hyvin kahdelle ruokailijalle. Metsäkauriin ulkofileet ovat niin mureita, että niitä ei tarvitse, eikä kannatakkaan kypsentää mureuttamisen vuoksi, vaan lähes pelkkä lämmittäminen riittää. Toki jokainen voi valita kypsyysasteen haluamakseen. Raaka liha on alle 54°C, medium 54-58°C ja kypsä noin 64°C. Itse teen metsäkauriin ulkofileet 53 asteiseksi. Jos käytössä on sous vide -keitin tai sirkulaattori on lämpötilan säätö helppoa, mutta onnistuu hyvin uunissakin. Paistaa ensin pannulla kauniin ruskeaksi ja laita fileet 200° uuniin. Kannattaa käyttää lämpömittaria niin saa lihan kypsyyden haluamakseen.
Uuniperunat
Valitse uuniperunaksi jokin jauhoinen lajike esimerkiksi Rosamunda. Kuivaa perunat pesemisen jälkeen, sillä kuivan perunan kuori tulee rapeammaksi. Töki perunoihin reikiä haarukalla. Esikypsennä perunoita 5 minuuttia mikroaaltouunissa täydellä teholla. Öljyä perunat kevyesti ja nosta ne uunipellille. Kypsennä perunoita noin tunti 200 asteessa.
Boom Boom kastike
Hyvä ja helppo kastike uuniperunalle syntyy sekoittamalla mausteita ranskankermaan.
Ainekset:
2 dl ranskankermaa
1 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
3 rkl ketsuppia
3 rkl makeaa chilikastiketta
suolaa, pippuria
Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat kastikkeeseen lisää särmää, lisää Sriracha-kastiketta makusi mukaan.
Ruohosipulimajoneesi
Pilko reilu nippu ruohosipulia ja laita ne blenderiin 2 dl öljyn kanssa. Aja sileäksi ja laita yöksi valumaan kahvin suodatinpaperin läpi. Älä hämmennä tai puristele öljyä suodatinpaperin läpi, vaan anna valua rauhassa. Tee suodatetusta öljystä majoneesia.
Ainekset:
2 dl ruohosipuliöljyä
1 kananmuna
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
1 tl sitruunamehua
suolaa
Pikamajoneesi valmistuu tehosekoittimella siten, että laitat korkeaan astiaan öljyä, kananmuna, Dijon-sinappia ja valkoviinietikkaa. Laske tehosekoitin kulhoon varovasti ja pyöräytä hetki hitaasti ylöspäin nostaen. Mausta lopuksi sitruunamehulla ja suolalla.