Metsäkaurista huippu-urheilijalle

Kokki pääsi samaan kuvaan huippuhiihtäjä Katri Lylynperä kanssa.

Sain tilaisuuden kokata riistaruokaa yhdelle Suomen A-maajoukkue hiihtäjälle, Katri Lylynperälle. Katri tuli Jyväskylään testeihin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskukseen. Samalla Katri tuli näyttämään meille kasvattiamme australiankelpie Väpää (Didaktic’s Rolex). Alkukeitoksi Katri sai paahdettua myskikurpitsakeittoa. Pääruoaksi valmistin metsäkauriin sisäpaistia ja jälkkäriksi creme brulee mansikoilla ja appelsiinigeelillä.

Metsäkauriin paistia, perunamuusia ja parsaa hollandaisekastikkeella.

Metsäkauriin sisäpaisti, perunamuusia, parsaa ja hollandaise-kastike
Metsäkauriin sisäpaisti, perunamuusia, parsaa ja hollandaisekastike

Sidoin metsäkauriin sisäpaistin mahdollisimman pyöreäksi ja laitoin sen vakuumiin ja muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Aseta sous videe keittimeen lämmöksi 56 astetta ja anna olla 2,5 tuntia. Ota pois pussista ja laita pinnalle suolaa ja pippuria ja paista nopeasti pannulla kauniin ruskeaksi. Anna asettua foliossa kymmenen minuuttia ennen leikkaamista siivuiksi.

Luin parsan kypsentämisestä Molekyyligastromia sivulta ja päätin kokeilla. Lopputulos oli loistava. Ohje on varsin yksinkertainen:

  1. Täytä kattila vedellä ja pistä se kiehumaan liedelle
  2. Kuori parsat ja poista puumainen kanta.
  3. Laita parsat minigrip-pussiin
  4. Laita pussiin 0,5 dl kasviöljyä
  5. Sulje pussit niin, että niihin jää mahdollisimman vähän ilmaa. Ilman saa pois esim. upottamalla pussi suuta myöten veteen tai imemällä ilmat pois esim. pillillä juuri ennen pussin viimeisen nurkan sulkemista
  6. Pistä pussit kiehuvaan veteen ja sammuta levy.
  7. Pidä pussit kuumassa vedessä 15 minuuttia

Siinä se, parsoista tuli napakoita, eikä yhtään sitkeitä. Kannattaa kokeilla.

Hollandaisekastike

2 munankeltuaista
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl vettä
1 tl sitruunan mehua
110g sulatettua voita

Sekoita munankeltuaiset, vesi ja valkoviinietikka kulhossa. Keitä seos vesihauteessa, vesi ei saa osua astian pohjaan.
Sekoita kovasti noin 2-3 minuuttia, älä anna munien kypsyä.
Sekoita kunnes kastike on yhtä paksua kuin majoneesi
Lisää ohuena nauhana 110g sulatettua voita. Voit käyttää myös kirkastettua voita
Sekoita voi sekaan pienissä erissä.
Lisää 1 tl sitruunan mehua.

Jos lisäät tähän pilkottua tuoretta rakuunaa saat bearnaisekastiketta.

Myskikurpitsakeitto

Paahdettu myskikurpitsakeitto.
Paahdettu myskikurpitsakeitto.

2 kg myskikurpitsaa
2 shalottisipulia
2 valkosipulin kynttä
2 chiliä
2,5 dl juusto-ruokakermaa
5dl kanalientä

Kuori myskikurpitsa. Paloittele kurpitsa ja pyörittele kurpitsa palat öljyssä. Paahda uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Laita valkosipulit ja shalottisipuli samalle pellille. Lisää chilit uuniin loppuvaiheessa. Laita kurpitsapalat blenderiin, lisää ruokakerma ja kanaliemi. Avaa chilit, poista siemenet ja lisää blenderiin. Aja samettiseksi keitoksi. Tarkista suola.

Creme brulee

Creme brulee, mansikka ja appelsiinigeeli.
Creme brulee, mansikka ja appelsiinigeeli.

Ainekset:
puolikas vaniljatankoa
1 prk (3,3 dl) Valio kuohukermaa
1 dl maitoa
4 keltuaista
½ dl sokeria

Kaavi puolikkaan vaniljatangon sisus (siemenet) leikkuuveitsen hamarapuolella. Laita ne ja tanko kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa. Kuumenna seos kiehumispisteeseen.
Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä hetkisen kevyesti. Kaada kuuma kermamaito munamassan joukkoon ohuena nauhana. Sekoita koko ajan hyvin, mutta älä vatkaa liikaa ettei pinnalle muodostu vaahtoa.
Kaada seos annosvuokiin.
Nosta annosvuoat syvälle uunipannulle. Kaada uunipannulle kuumaa vettä niin, että se ulottuu annosvuokien puoliväliin.
Kypsennä uunissa 150 asteessa 35 – 45 min, kunnes seos heiluttaessa vielä hiukan hyllyy. Anna jäähtyä jääkaapissa pari tuntia
Ripottele ennen tarjoilua pinnalle ruokokidesokeria. Paahda pinnalle karamellimainen, rapea pinta kaasupolttimella.

Appelsiinigeeli

2 dl appelsiinimehua
½ dl sokeria
4 g Agar agaria

Laita appelsiinimehu ja sokeri kattilaan. Sekoita Agar agar sekaan ja keitä kaksi minuuttia. Jäähdytä hetki ja kaada laakeaan astiaan ja laita jääkaappiin hyytymään. Kun seos on kunnolla hyytynyt laita hyytelö blenderiin ja aja sileäksi. Laita hyytelö kastikepulloon ja jääkaappiin ja ota se sieltä juuri ennen tarjoilua. Pursota creme bruleen päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *