Teeri jallukastikkeessa

Teertä jallukastikkeessa.
Teertä jallukastikkeessa, myskikurpitsapyre, chimichurri, friteerattu teeripulla ja parsaa.

Teeri on perinteisin suomalainen metsäkanalintu metson ohella. Viime syksy oli hyvä teerisyksy moneen vuoteen. Lintuja oli runsaasti ja muutaman onnistuin saamaan reppuunkin. Tämä teeri istahti puuhun ollessani kuvastamassa hakkuuaukon reunalla. Matka oli pitkä mutta sain piilossani vaihdettua tungsten-patruunan haulikkoon siten että teeri ei häiriintynyt. Ja tippuihan se. Jiippi sen sitten pajukosta kävi hakemassa. Mietinkin, että olisikohan tämäkin jäänyt löytymättä ilman koiraa.

Teeren tein sous videessä ja kaveriksi lautaselle tein perunafondantin, myskikurpitsapyreen ja jallulla maustetun pippurikermakastikkeen. Teeren jalka- ja siipilihoista tein pyörykän ja siihen chimichurri yrttikastikkeen. Pari parsaakin päätyi lautaselle. Viiniksi sopii jokin italialainen Ripassoviini.

Teeri

Leikkaa rintalihat irti. Suolaa ne ja laita vakuumiin. Sous vide keittimeen lämmöksi 55 astetta ja aikaa yksi tunti. Ota lihat pussista, mausta suolalla ja pippurilla. Paista kuumalla pannulla noepasti pinta ruskeaksi.

Teeripyörykät

Leikkaa koipi- ja siipilihat luuttomiksi ja leikkele lihat niin pieniksi paloiksi kun saat. Sekoita lihoihin korppujauhoa, yksi kananmuna, pilkottu sipuli ja valkosipuli, suolaa ja pippuria. Pyöritä palloiksi, leivitä riisihauhoissa ja uppopaista öljyssä noin viisi minuuttia.

Chimichurri

4 valkosipulin kynttä
1 dl tuoretta korianteria
1 dl tuoretta lehtipersiljaa
2 rkl tuoretta ruohosipulia
2 chiliä
1 shalottisipuli
½ tl savupaprikajauhetta
3/4 dl oliiviöljyä
3/4 dl punaviinietikkaa
½ tl suolaa
½ tl sokeria

Pilko ainekset tuhannen hienoksi. Lisää sekaan 3/4 dl oliivioljyä ja saman verran punaviinietikkaa. Lisää savupaprikajauhe, suola ja sokeri. Sekoita. Laita jääkaappiin tekeytymään hetkeksi.

Myskikurpitsapyre

Kuori myskikurpitsa. Paloittele ja paahda uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Laita kurpitsapalat blenderiin, lisää hieman kermaa, valkosipulia suolaa ja pippuria. Aja samettiseksi massaksi.

Perunafondant

Kuori perunat ja leikkaa kaksi vastakkaista leveintä sivua tasaiseksi. Leikkaa perunoista sylinterinmuotoiset palat.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja kuivaa perunat huolella talouspaperilla. Kuumenna voi paistinpannulla, lisää timjami, lisää perunat ja ruskista niiden tasaiset sivut kullanruskeiksi. Mausta ja nosta perunat uuninkestävään vuokaan, kaada rypsiöljyä perunoiden päälle niin paljon, että se ulottuu nipin napin perunoiden tasolle, mutta ei vielä hukuta niitä. Laita vuoka uuniin ja kypsennä 25 minuuttia.

Jallukastike

1 shalottisipuli
1 valkosipulin kynsi
murskattua rosepippuria ja mustapippuria
½ dl Jaloviinaa
4 dl lihalientä
2 dl kermaa

Pilko shalottisipuli ja vakosipulin kynsi pieniksi paloiksi. Laita voita pannulle ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Lisää pannulle loraus Jaloviinaa, lämmitä ja sytytä. Varo polttamasta koko kämppää. Ota pieni ryyppy myös itselle. Kun alkoholi on palanut pois lisää 4 desiä lihalientä pannulle. Keitä puoleen ja lisää 2 dl kermaa sekaan. Lisää sekaan murskattua rosepippuria ja rouhi myllystä mustapippuria sekaan. Pippureita saa olla reilusti. Keitä sopivan sakeaksi. Kastikkeen voi suurustaa myös parilla ruokalusikallisella maissijauhoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *