Löysin Tallinnasta kaupasta metsäkaurissäilykettä. Sitähän tietysti piti ostaa. Metsäkaurissäilyke oli hyvää sellaisenaankin, joten sitä olisi voinut laittaa vaikka leivän päälle. Tänään tein siitä lounaaksi tomaattipohjaisen pastakastikkeen. Hyvää ja helppo kesäpäivän lounas.
Tomaattikastike on helppo ja nopea. Kastike on mukaeltu Henri Alénin kuuluisasta pastakastikkeesta.
1 tölkki tomaattimurskaa (Alén suositteli Muttia)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl valkiviiniä
1 tl sokeria
1 dl parmesanjuustoa
basilikaa
suolaa ja mustapippuria
Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään oliiviöljyssä. Vähintään 10 minuuttia. Lisää sekaan valkoviini, sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 min. Lisää sen jälkeen loppu murska ja huuhdo purkki vedellä ja kaada vesi sekaan. Hauduta sekoittaen.
Kun kastike on sopivan sakeaa, lisää pilkottu basilika, suola ja mustapippuria myllystä.
Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon raastettua parmesan juustoa. Älä keitä enää.
Keitä spaghetti. Kokemus on opettanut, että paketin keittoajasta voi vähentää pari minuttia. Siten pasta ei mene ylikypsäksi ja on juuri sopivan al dente.