Olin Jiipin kanssa etsimässä lehtokurppia aika tiheässä pusikossa. Näin jäniksen kurkkivan puun takaa ja olin jo ampumassa, kunnes se katosi takaisin puun taakse. Pian se kurkkasi sieltä uudestaan ja aloin kiertämään paremmalle ampumahollille. Jiippi singahti paikalle ja äkkäsi rusakon piilopaikastaan. Ilman mitään seisontoja Jiippi säntäsi suoraan jäniksen piilopaikalle ja ajoi sen liikkeelle. Sen verran oli jäniksellä etumatkaa, että uskalsin ampua sitä ilman vaaraa Jiiipin joutumisesta tulilinjalle. Jänö kippasi kerralla, kun lähetin Benellillä itseladatut teräshaulet matkaan yli 500m/s nopeudella. On kyllä ottava panos. Enää en käytäkkään muuta kuin itseladattuja teräspatruunoita. Pakkohan se on niihin siirtyä, kun ei taida olla juuri kohtuuhintaisia vaihtoehtoja.
Jäniksen fileiden kaveriksi laitoin perunaa, hunajapaahdettuja porkkanoita, punajuuripyrettä, mustikkahelmiä ja punaviinikastiketta. Koristeeksi vielä herneenversoja. Kyllä maistui.
Jäniksen fileet
Irroita jäniksen ulko- ja sisäfileet huolellisesti. Irroita kalvot ulkofileiden päältä. Suolaa fileet ja asettele sisäfile ulkofileen päälle. Muodosta niistä tuorekelmun avulla pyöreät pötkylät. Sido molemmat päät narulla vedenpitäviksi. Tavoite on saada pyöreitä sylinterimäisiä pötköjä. Laita muutamaksi tunnisi jääkaappiin. Kypsennä fileet sous videessä 55 asteessa kaksi tuntia. Voit myös paistaa fileet pannulla. Jätä fileet mediumiksi.
Perunapaistos
Ainekset:
Kiinteitä perunoita
Parmesan juustoraastetta
suolaa, pippuria
Kuori perunat ja leikkaa niistä mandoliinillä ohuita siivuja. Laita siivut kulhoon ja lisää sinne suolaa, pippuria ja parmesanraastetta. Sekoittele ja lado perunasiivut tasaisesti leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista uunissa 200 asteessa tunti. Ota vuoka pois uunista ja laita paino perunaoiden päälle. Kun vuoka on jäähtynyt siirrä se jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Tämän voi tehdä jo edellisenän päivänä. Ennen tarjoilua ota perunapaistos varovasti pois vuoasta, leikkaa annospalat ja paista ne pannulla kullanruskeaksi.
Punaviinikastike
1 valkosipulinkynsi
2 salottisipulia
1 oksa rosmariinia
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
2 rkl balsamiviinietikkaa
4 dl punaviiniä
2 dl lihalientä
2 rkl voita
Ohje:
Kuori ja hienonna sipulit, porkkana ja varsiselleri. Kuullota niitä pannulla voissa muutama minuutti. Lisää pannulle rosmariini. Jatka paistamista muutama minuutti. Kaada pannulle lihaliemi, balsamiviinietikka ja punaviini ja jatka keittämistä, kunnes nestettä on jäljellä noin puolet. Siivilöi. Lisää joukkoon voi ja sekoita. Jos haluat kastikkeesta sakeampaa, lisää 1 ruokalusikallinen maizenaa ja keitä pari minuuttia.
Hunajapaahdetut porkkanat
Kuori porkkanat ja halkaise ne. Lisää porkkanat kulhoon ja ripottele päälle öljyä, hunajaa, suolaa ja pippuri myllystä. Sekoittele ja laita uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin tunti.